Datum: 24. siječnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Duhovna obnova u FSR-u Široki Brijeg

Ima li ljepšeg popodneva od onog provedenog u molitvi sa svojim bratstvom? A trećaru od popodneva provedenog u pripremama za svoje zavjete? Takvo jedno popodne proveli su članovi širokobriješkog bratstva. U subotu, 22. siječnja 2011., 40-ak članova produbljenije se pripremalo za davanje svojih zavjeta, koje će izgovoriti 6. veljače.

Duhovna obnova je imala tri dijela. Prvi dio je animirao fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent FSR-a. On nam je najprije održao predavanje. Netko reče: „Fra Josip nije mogao izabrati bolju temu za svoje predavanje!“ A o čemu će fra Josip nego o „svetim knjigama“ Trećeg reda, o Pravilu, Generalnim Konstitucijama i Obredniku FSR-a. Reče nam da imamo predivno Pravilo, pa kad on tako misli šteta bi ga bilo ne proučavati i primjenjivati. Citirao je papu Ivana Pavla II. koji je u jednom govoru trećarima 1982. rekao da je Pravilo pravo blago koje trećari imaju u svojim rukama te da ga uvijek trebaju proučavati, ljubiti i živjeti. Fra Josip nas je lijepo uputio u Pravilo i u naše obveze prema Redu. Posebno je naglasio kako se ne može biti trećar bez bratstva, tj. ne možemo biti solisti u Trećem redu. Nakon njegovog izlaganja uslijedio je rad po grupama te je, nakon toga, predstavnik svake grupe predstavio rad i zaključke svoje grupe. Članovi su iznijeli jednu sigurnost pripadnosti Redu, važnost molitve, ali naravno i problematičnost velikog bratstva kao što je širokobriješko, te su iznijeli i neke konstruktivne prijedloge pa čekamo njihovu akciju i realizaciju…

Drugi jednako važan dio ovog popodnevnog susreta bilo je vrijeme provedeno uz kavu, čaj i kolačiće. U fratarskoj blagovaonici nastavljen je razgovor o različitim temama, u jednom spontanom ozračju. To je bio trenutak radosnog i otvorenog bratskog zajedništva.

Za treći dio duhovne obnove pobrinuo se naš mjesni duhovni asistent, fra Stipe Biško. Mogli bismo reći da je to bio vrhunac dana. Najprije smo obavili pobožnost Puta križa. Fra Stipe je istaknuo da je ta pobožnost na poseban način bliska franjevcima i da čini dio franjevačke duhovnosti. Nakon razmatranja Puta križa imali smo priliku pristupiti sakramentu ispovijedi. Duhovnu obnovu završili smo Svetom misom, koju je predvodio naš duhovni asistent fra Stipe. U Misi smo, obogaćeni za jedno divno iskustvo, zahvalili Bogu na milosti poziva, na daru bratstva i na ovom lijepom danu.

 

Mirela Lovrić, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska