Datum: 26. kolovoza 2011.

Podjeli s prijateljima

Framaši iz Bosne i Hercegovine na III. Međunarodnom susretu Frame

Od 12. do 15. kolovoza, uoči Svjetskog dana mladih, u Madridu se održao III. Međunarodni susret Franjevačke mladeži – Frame. Susret je organizirala Ana Fruk (Hrvatska), kao član Međunarodnog vijeća FSR-a i glavni koordinator Frame u ime FSR-a, zajedno s drugim članovima povjerenstva za Framu (Lucy Almirañez, bratski animator, i fra Ivan Matić, generani duhovni asistent). Program se održavao u školi Sveta Rita, koju vode Kapucini trećoredci, a u njemu je sudjelovao oko 350 framaša iz cijelog svijeta. Po svojim predstavnicima bila su zastupljena 42 nacionalna bratstva. Inače u cijelom svijetu postoji 66 nacionalnih bratstava Frame. Frama iz Bosne i Hercegovine je sa svojim predstavnicima po prvi put sudjelovala na ovakvom susretu, iako je do sada sudjelovala i na međunarodnim i europskim kongresima Frame. Iz Nacionalnog bratstva Frame u BiH na susretu je sudjelovao 25 framaša i fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent. Na put su krenuli 9. kolovoza, a prvo odredište bio je Zagreb, gdje su se ovoj grupi pridružila 24 framaša iz Hrvatskog nacionalnog bratstva. U ime asistenata iz Hrvatske, na susretu je sudjelovao fra Tomislav Hrstić, područni asistent primorsko-istarskog područnog bratstva.

U Madrid smo došli u noći s 11. na 12. kolovoza. Službeni program je započeo 12. kolovoza u 20 sati svetom misom koju je predvodio fra Ivan Matić. Nakon predstavljanja programa i večere, program je nastavljen dugo u noć tzv. slavljem narodâ. Polovica nacionalnih bratstava predstavila se s nekim programom. Neki su pjevali, neki plesali, neki pričali o svojoj domovini, svome narodu, svojoj Frami… Naše nacionalno bratstvo predstavilo se sutradan, tj. 13. kolovoza pjesmom i plesom. No, posebno mjesto naše nacionalno bratstvo imalo je na tzv. Okruglom stol. Izabrano je 5 framaša iz različitih dijelova svijeta (Vijetnam, Nigerija, Brazil, Francuska i Bosna i Hercegovina) koji su kroz 10 minuta trebali ostalima predstaviti kako kao framaši možemo svjedočiti vjeru u svakodnevnom životu svoga naroda i u okolnostima u kojima se nalazi naše nacionalno bratstvo. U ime Frame BiH to je učinio Mario Kraljević (Široki Brijeg). Također, predstavnik našeg nacionalnog bratstva bio je pozvan izbližega sudjelovati i na Putu križa kojeg je predvodio papa Benedikt. Ta čast pripala je Draganu Glavašu (Jajce), područnom predsjedniku Frame Bosne Srebrene. Ostali dio programa Međunarodnog susreta Frame bio je ispunjen molitvama, predavanjima, svjedočanstvima, pjesmom, igrom te jednodnevnim hodočašćem u obližnju Alcalu, „franjevački“ gradić u blizini Madrida, u kojem smo imali susret sa sestrama klarisama. Posebnost ovog susreta bila je, što je u više navrata isticano, dragocjena prisutnost framaša iz Kine, koji uspijevaju svoju vjeru i svoj franjevački poziv živjeti unatoč velikim protivštinama komunističkog režima.

Pored mnogo toga lijepog i korisnog, važno je istaknuti susret s generalnom ministrom FSR-a Encarnacion del Pozo, koja je u svom govoru uputila poticajne riječi framašima, ali je govorila i o nekim konkretnim i nužnim stvarima kako bi komunikacija između pojedinih nacionalnih bratstava Frame i Međunarodnog vijeća FSR-a bila kvalitetnija. Također, bilo je vrlo zanimljivo slušati izlaganje Ane Fruk o trenutnom stanju i perspektivama Frame u svijetu. Između ostalog, Ana je spomenula nadolazeće kontinentalne kongrese Frame, posebno ističući prvi europski kongres FSR-a i Frame koji će se održati u Francuskoj (Lisieux) u srpnju iduće godine. Uz to, napomenula je da će vjerojatno idući Svjetski dan mladih biti u Rio de Jeneiru u Brazilu 2013. godine te da će u toj prigodi biti organiziran i 4. Međunarodni susret Frame.

III. Međunarodni susret Frame završio je 15. kolovoza, a sudionici su se nakon toga uključili u program Svjetskog dana mladih za vrijeme kojeg je u tzv. Franjevačkom selu bio upriličen susret mladih s generalnim ministrima franjevačkih redova. Bilo je lijepo i ohrabrujuće čuti generalnog ministra OFM kako mlade, između ostalog, pozdravlja franjevačkim pozdravom na hrvatskom jeziku.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska