Datum: 15. travnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Franjinim stopama: novi/stari list FSR-a Široki Brijeg

Već petu godinu mjesno bratstvo širokobriješkog FSR-a izdaje svoj list, najprije započet pod imenom Njegovim stopama, a u prigodi ovogodišnjeg Uskrsa pred javnost izlazi s novim imenom – Franjinim stopama. Prvi članak Pravila FSR-a naglašava da “franjevačka obitelj okuplja one članove Božjeg naroda – svjetovnjake, redovnike i svećenike – koji se osjećaju pozvanima da idu za Kristom stopama sv. Franje Asiškoga“. I upravo u ovom sadržajnom dijelu prvoga članka krije se temelj nove uređivačke koncepcije lista Franjinim stopama.

Za list pišu franjevački svjetovnjaci nudeći zanimljive teme i prateći aktualne događaje (o korizmenoj duhovnoj obnovi u Bijelom polju, zašto Majka Terezija voli sv. Franju, o jubileju sv. Klare, o zavjetima o FSR-u Široki Brijeg, o obilježavanju 66. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca). List donosi kroniku mjesnog bratstva, posjetili smo našu sestru Blagu Kraljević koja ne propušta nijedan dan bez Svete mise, pišemo o „ovisnosti o FSR-u“, proveli su jednu večer s braćom iz mostarskog bratstva FSR-a. Korizmeno-uskrno vrijeme dočaravamo i jednom pjesmom naše sestre trećarice. Autori spomenutih tekstova su širokobriješki trećari: Gojko Jelić, Iva Zovko, Magdalena Vukoja, Mirela Lovrić, Marija Brekalo, Marijana Bošnjak, Vlado Glavina i Vesna Mandić.

Kao i obično, sjećamo se naših pokojnih od posljednjeg broja lista. Svoja sjećanja na naše pokojne sestre zapisali su Višnja Spajić, Nada Šantić, Vlado Glavina i Ivica Poljak. Duhovni asistent mjesnog bratstva fra Stipe Biško piše o velikoj Kristovoj ljubavi prema grešnom čovjeku, te o našem odnosu prema Bogu kroz molitvene stavove, u ovom broju klečanje. Fra Josip Vlašić razmatra što je trećar pozvan moliti, a fra Sretan Ćurčić piše o duhovnoj asistenciji. Donosimo i fra Josipov izvještaj sa izbora novog vijeća Hercegovačkog područnog bratstva FSR-a. Fra Miljenko Stojić, vicepostulator piše o štovanju pobijenih hercegovačkih frabnjevaca. U novoj rubrici Sinovi svetog Franje fra Mladen Rozić piše „kako ga je oduševio sv. Franjo“, a fra Dane Karačić piše o uzornim likovima naših trećarica.

List su svojim svjedočenjem obogatile i naše časne sestre: sestra klarisa Franciska Lasić piše o zavjetu siromaštva, a školska sestra franjevka Ljilja Pehar o svome pozivu, kao i s. Ivana Pavla Mikulić koja se nakon zavjeta u FSR-u odazvala redovničkom pozivu. Bogatstvu lista, prilozima i svjedočenjem doprinijeli su i simpatizeri FSR-a Ana Marija Prskalo i Dragan Soldo.

I na kraju, ali ne i najmanje važno treba spomenuti i izniman doprinos naših Framaša. Antonio Musa piše o Proljeću jednog života, a Anita piše čestitku jednoj našoj sestri trećarici. List donosi i jedan pogled unatrag: pročitajte zanimljive podatke i župne statistike za 2010. Tu su i nove rubrike: Čitamo Pravilo FSR-a, Otvaramo Bibliju, a na marginama donosimo poticajne misli sv. Franje, franjevačkih svetaca i blaženika te misli poznatih štovatelja sv. Franje.

Vjerujemo da u bogatstvu tema svatko može pronaći nešto za sebe. List otvara svoje stranice svima koji imaju što kazati o svome putu franjevaštva, bilo kroz FSR, Framu, Prvi, Drugi ili Treći samostanski red ili kao štovatelji sv. Franje.

List prati život u mjesnom bratstvu Široki Brijeg, ali nudi i drugim hercegovačkim bratstvima da se predstave i sve obogate svojim svjedočenjem življenja franjevačke karizme.

Uredničko vijeće lista Franjinim stopama

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska