Datum: 18. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Čitluk: izlet u Split povodom svetkovine sv. Franje

Članovi čitlučkoga bratstva FSR-a povodom proslave sv. Franje napravili su jednodnevni izlet u Split. Na putovanju je bilo 20 članova bratstva. Kroz molitvu franjevačke krunice i razmišljanje o životu svetoga Franje o kojem nam je govorio naš duhovni asistent fra Miro Šego, stigli smo u Split. Dobri običaj onih koji dolaze u Split, jest popiti kavu na Rivi, tako da ni mi nismo htjeli propustiti taj dobri običaj.

Nakon toga smo se uputili do crkve sv. Franje na obali i franjevačkog samostana franjevaca konventualaca. Tu nas je dočekao župnik fra Petar Džida, inače rođeni brotnjak, iz Gornjeg Velikog Ograđenika, župa Čerin. U 10,30 smo sudjelovali u svetoj misi koju je tom prigodom predvodio naš duhovni asistent fra Miro. U svojoj propovijedi naglasio je izrazitu ljubav sv. Franje prema križu Kristovu, što je ujedno i danas za nas izazov. Danas posebno, jer živimo u vremenu kad mnogima križ Kristov smeta, kad se danas u mnogim državama Europe pa tako i Hrvatske trude izbaciti križ iz javnih ustanova, iz škola. Upitao se zajedno s okupljenim mnoštvom: „Kome to danas smeta križ u hrvatskom društvu?“. Te pozvao okupljeno mnoštvo da poput svetoga Franje uronjeni u molitvi pred križem, tražimo odgovore za svoje životna poslanja, onako kako je to Franjo činio, pitajući se: „Gospodine, što hoćeš da učinim?“

Nakon svete mise, uslijedilo je druženje bratstava FSR-a iz Čitluka i Splita. Ostali smo u zajedničkom razgovoru i čašćenju oko dva sata. Nakon što smo zahvalili domaćinima fra Petru i njegovim Trećarima, uputili smo se pješice do samostana svete Klare. Htjeli smo podijeliti vrijeme sa sestrama klarisama u godini svete Klare. Sestre su nas srdačno primile i razgovarali smo o njihovom načinu života i iskustvima koja svima nama mogu biti na korist, na poseban način u duhovnom smislu. Mnogima od Trećara ovo je bio prvi susret sa sestrama klarisama i njihovim načinom života, tako da je ostavio snažan dojam na njih. Nakon što smo završili susret u samostanu svete Klare u našem programu smo imali posjet Gospinom svetištu u Sinju.

Nakon što smo stigli u Sinj, posjetili smo franjevački samostan i svetište Gospe sinjske. Tu smo se pomolili pred čudnovatom slikom Gospe sinjske za sve one za koje smo imali nakanu molitve i za mir u svijetu. Obišli smo samostan i svetište.

Nakon toga uputili smo se prema Čitluku gdje smo htjeli sudjelovati u večernjoj svetoj misi na sam blagdan svetoga Franje. Bilo je ovo jedno prekrasno iskustvo koje se duboko urezalo u naše srce i naše pameti. Zahvaljujemo našem duhovnom asistentu koji nam je omogućio ovo hodočašće. Zahvaljujemo i fra Petru Džidi i njegovim trećarima koji su nas primili i bratski počastili. Zahvaljujemo i sestrama klarisama u Splitu na njihovoj srdačnosti.

FSR Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska