Datum: 24. studenoga 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Gorica: nakon gotovo 30 godina, primljeni novi članovi

U utorak, 22. studenog 2011. u Gorici je slavljen obred primanja u Franjevački svjetovni red. Godine 1890. fra Petar Kordić je osnovao bratstvo FSR-a u Gorici. Bratstvo je živjelo i u svom životu imalo i uspona i padova. Od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća bratstvo prestaje sa svojim susretima. Na inicijativu goričkog župnika fra Željka Grubišića i područnog duhovnog asistenta fra Josipa Vlašića krenulo se s oživljavanjem bratstva FSR-a u Gorici. Tako se u veljači 2011. počelo sa susretima inicijacije, uvođenja u Franjevački svjetovni red. O vremenu uvođenja Generalne konstitucije FSR-a kažu: „Vrijeme uvođenja jest razdoblje pripreme na vrijeme prave i istinske formacije, a služi za raspoznavanje poziva i uzajamno upoznavanje bratstva i kandidata. Ono mora jamčiti slobodu i ozbiljnost ulaska u FSR.“ (GK FSR-a 38,1). Dakle, to je vrijeme upoznavanje života svetog Franje i franjevačke karizme, kao i života u bratstvu.

Obred je obavljen u sklopu molitve Večernje. U bratstvo je primljeno 15 članova. Kako u Gorici ne postoji kanonski ustanovljeno mjesno bratstvo, tj. organiziran život prema Generalnim konstitucijama Franjevačkog svjetovnog reda, briga o bratstvu je na područnom vijeću, te ih je u Red primila Marija Brekalo, područna ministra, a u ime Crkve i Franjevačke obitelji, njihovu odluku potvrdio je fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent. Nakon prihvaćanja molbe, Marija je svakom slavljeniku predala Pravilo FSR-a i izrazila dobrodošlicu i radost zbog njihovog ulaska u Franjevački svjetovni red. Fra Josip je čestitao slavljenicima te ih potaknuo na službu Božjoj slavi, što su sami kandidati izrekli u svojoj molbi. Svoju čestitku uputila je i Mila Čuljak, povjerenica za formaciju u područnom vijeću, koja će i voditi brigu o daljnjoj formaciji kandidata, uz suradnju područnog vijeća i fra Željka Grubišića. Potom se kandidatima obratio i čestitao i fra Željko, koji ih je pripremao i vodio kroz vrijeme pripreme za ulazak u Franjevački svjetovni red.

Obredu su prisustvovali i Ankica Zelenika, ministra mostarskog bratstva FSR-a, časne sestre franjevke koje žive i djeluju u župi, fra Nikola Spužević, župni vikar i duhovni asistent Frame, te predstavnici goričke Frame. Uistinu je bilo lijepo i svečano slaviti ovaj obred primanja u FSR u zajedništvu s cijelom franjevačkom obitelji. Ovo slavlje je potvrda riječi iz Psalma 133: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.“ Slavlje je nastavljeno bratskim zajedništvom, uz zakusku koje su pripremili sami slavljenici.

Obredom primanja kandidati započinju vrijeme formacije, koje će dostići svoj vrhunac zavjetovanjem evanđeoskog života. Želimo im ustrajnost u formaciji, kako bi po njima oživilo Mjesno bratstvo FSR-a Gorica. Neka ih na njihovom putu franjevaštva prati Božji blagoslov, po zagovoru našeg svetog Franje.

Područno vijeće

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska