Datum: 8. prosinca 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Međugorje: Lijepo je biti zajedno

Fra Petar Vlašić, župnik župe Međugorje je od 2007. godine vodio Franjevački svjetovni red u župi. Ove godine je to vodstvo povjerio fra Danki Perutini. Sastanci simpatizera FSR-a su svake nedjelje poslije svete mise u 19.15 sati. Na našem zadnjem sastanku održanom u nedjelju 4. 12. 2011. godine, bili smo posebno počašćeni jer su svojom nazočnošću naš susret obogatili fra Josip Vlašić, sestra Marija Brekalo i sestra Mila Čuljak. Sastanak je započeo pozdravom vodstva Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini. Nakon pozdrava sestra Marija Brekalo, područna ministra Hercegovačkog bratstva, prva je započela sa izlaganjem te u kraćim crtama objasnila ulogu i ciljeve FSR-a i svjetovnih franjevaca. Posebno su me se dojmile rečenice kako je potrebno evanđelje prenositi u život i živjeti ga, ali isto tako svoj život prenositi u Evanđelje i pronalaziti ga u njemu. Evanđelje je temelj duhovnog života i nema kvalitetnog kršćanskog života bez prelijevanja Evanđelja u život i života u Evanđelje. Svjetovni franjevac evanđeoski način života ne živi samo za sebe, nego ga živi kod kuće sa svojom obitelji, na poslu, sa svojim susjedima, čak u politici, te sveukupnom društvu.

Sestra Mila Čuljak, područna povjerenica za formaciju FSR-a u Hercegovini, je nakon izlaganja Marije Brekalo objasnila kako svako mjesno, područno i nacionalno franjevačko bratstvo ima ministra, vijeće i duhovne asistente. Nakon što i u župi Međugorje završi proces početne formacije, te polaganje zavjeta u FSR-u, utemeljit će se vijeće koje vodi bratstvo. Sestra Mila je dotaknula i pitanje uzoritosti, čestitosti i moralnog života svjetovnih franjevaca. Svjetovni franjevac treba biti primjer drugim ljudima, prihvaćajući druge kao braću i sestre, te promičući mir i dobro.

Duhovni asistent Hercegovačkog područnog bratstva, fra Josip Vlašić je na početku svog izlaganja izrazio zadovoljstvo što su susret i predavanje započeli laici. Objasnio je zašto je, po njegovu mišljenju, došlo do zamiranja Franjevačkog svjetovnog reda u svijetu pa i u Hercegovini. Razlog se krije u tome što su sve obveze oko Franjevačkog svjetovnog reda bile u rukama franjevaca, a oni sve te obveze nisu uvijek uspjeli izvršiti. Uvođenjem laika u sam proces formacije budi se i oživljava FSR na našim područjima. Fra Josip je između ostalog postavio pitanje: „Zašto je sveti Franjo zanimljiv ljudima 800. godina nakon njegove smrti?“ Upravo zbog toga što je sveti Franjo jednostavan. On nije odredio neku strogu formulu prema kojoj ćeš izmoliti određene molitve, broj dobrih djela koja trebaš učiniti, broj puta koliko trebaš otići na svetu misu, broj stranica Biblije koje trebaš pročitati da bi postao svet. Sveti Franjo nas potiče da idemo što češće na svetu misu, da molimo ujutro i navečer, postimo, svakodnevno čitamo Evanđelje, a na nama je samima da odlučimo hoćemo li čuti ili ostati gluhi na poziv Duha Svetoga i uz njegovu pomoć živjeti franjevačkim životom i dublje spoznati Božju ljubav.

Na kraju izlaganja simpatizeri FSR-a su imali mogućnost postavljanja pitanja iz tematike spomenutog predavanja. Pitanja koja su simpatizeri postavljali otkrili su njihovu zrelost i spremnost na življenje franjevačkog života. Neka od pitanja su se odnosila na vječne zavjete, način života nakon davanja vječnih zavjeta, te pitanja eventualnog izlaska iz bratstva. Na sva pitanja predavači su dali jasne odgovore, te bi se moglo slobodno reći kako je ovaj sastanak ostvaren uspješno na obostrano zadovoljstvo.

Fra Danko Perutina, naš duhovni asistent, je sastanak završio kratkom molitvom i meditacijom. Poslije molitve smo se razišli puni entuzijazma i radosti što postajemo dio bratstva FSR-a i što ćemo kroz dogledno vrijeme, kroz zajedničke duhovne vježbe, obnove, molitve i bratska druženja upoznati i drugu našu braću i sestre s kojima idemo istim putem malenosti i poniznosti.

Ivona Ostojić

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska