Datum: 17. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: duhovne vježbe u postu, molitvi i šutnji

Za članove mostarskog bratstva FSR-a (novake i novozavjetovanike), kao pripremu za privremene zavjete, su se od 13. do 16. listopada 2011. godine u samostanu Školskih sestara franjevaka u Bijelom Polju održale duhovne vježbe posta, šutnje i molitve. Na vježbama je sudjelovalo 25 članova bratstva, a program su vodili naš duhovni asistent fra Josip Vlašić i časna sestra Ljilja Pehar, školska sestra franjevka.

Okupljanje je bilo u četvrtak od 17 sati, a u 18 je proslavljena Sveta Misa skupa sa časnim sestrama u samostanskoj kapelici. Uz prigodni evanđeoski ulomak fra Josip nam je ponudio „lijek“ protiv farizejstva, a to je neprestano biti u Božjoj prisutnosti. Nakon Svete Mise imali smo klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje se nastavilo procesijom do samostanske kripte. Slijedila je večera – kruh i voda uz meditativnu glazbu. Opet smo se spustili do kripte i nastavili s klanjanjem uz meditaciju teksta o pozivu Karola Woytile (Pape Ivana Pavla II) u svećenički red. Izmjenjujući se po osobama klanjanje se nastavilo kroz cijelu noć.

U petak ujutro u 7 sati smo proslavili Svetu Misu, a nakon Mise blagovali kruh i vodu. Program posta, šutnje i molitve nastavio se u kripti uz predavanje sestre Ljilje o posljedicama ranjenosti u obiteljskom domu. Iza toga smo imali Lectio divina i molitvu Krunice, a potom objed. U 15 sati sestre u samostanu mole Krunicu Božanskoga Milosrđa na kojoj smo sudjelovali i mi. Program se nastavio klanjanjem te večerom, a zatim ponovnim okupljanjem u kripti i meditacijom Križnoga puta. Nastavljamo cjelonoćno klanjanje.

U subotu jutro susret smo započeli u kripti molitvom Jutarnje iz Časoslova. Budući da je subota dan posvećen Gospi razmišljali smo o njoj i o Duhu Svetom. Slijedi doručak, a nakon toga ponovni susret u kripti gdje nam je fra Josip održao nagovor o važnosti pokore u životu svjetovnih franjevaca, podsjećajući nas na naš prvotni naziv „pokornička braća i sestre“. Poslije ručka smo imali prigodu za ispovijed i razgovor s voditeljima duhovnih vježbi. Ponovni susret započinjemo u kripti gdje nam je fra Josip održao predavanje o borbi s mislima, a kao glavno oružje protiv njih istako je Božju riječ. I toga dana smo imali Lectio divina te kao krunu svega proslavili Svetu Misu. Cjelonoćno klanjanje se nastavlja i u subotu navečer.

Nedjelja je započela proslavom Svete Euharistije, a glavna poruka evanđelja, kako naš propovjednik kaže, jest da damo Bogu svoje najkvalitetnije godine, a to su one u kojima smo sada. Poslije doručka nam je sestra Ljilja iznijela niz jako poučnih svjedočanstava iz svoga života i života ljudi koje je susretala, zatim smo mi podijelili svoja iskustva s duhovnih vježbi. Nakon Srednjeg časa, molitve Krunice i ručka polako smo se zaputili svojim domovima. Kao zahvalu Bogu na svim primljenim milostima raspoloživa srca predajemo se u Njegove ruke da nas on upotrijebi na svoju slavu.

Branka Barišić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska