Datum: 27. studenoga 2012.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: slavlje zavjeta

U nedjelju Krista Kralja, 25. studenoga 2012. godine, pod pučkom svetom misom, u crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru, slavljeni su obredi privremenoga i trajnoga zavjetovanja u FSR-u. Svetu misu je predvodio fra Iko Skoko, gvardijan mostarskoga samostana, u koncelebraciji s fra Josipom Vlašićem, duhovnim asistentom mostarskog FSR-a, i fra Stipanom Klarićem, duhovnim asistentom mostarskoga bratstva Frame, a svojim pjevanjem slavlje je uzveličao i zbor Sveta Cecilija.

Doista je bilo svečano! Kandidati za zavjetovanje su u crkvu ušli u procesiji sa svećenicima, ministrom i svjedocima, te postulantima i ministrantima. Za privremene zavjete je bilo 13 kandidata i za trajne također 13. Na samom početku ministra Ankica Zelenika nas je sve uvela u događaj te je nakon pročitanog evanđelja pozvala kandidate za zavjetovanje da javno izraze svoju odluku. Poslije toga je uslijedila propovijed u kojoj je fra Iko uz ostalo, na temelju biblijske priče o uništenju Sodome i Gomore i Abrahamova posredovanja za njih, pozvao sve okupljene da nađu u svojoj sredini i u svome gradu 10 pravednika, čime nas je potaknuo da ne gledamo samo na zlo oko sebe. Nakon završene propovijedi slijedilo je zavjetovanje članova. Najprije su istupili članovi za privremene, zatim za trajne zavjete. Zavjetovanici su dobili i prigodne darove.

Slavlju su također nazočili i članovi iz susjednih bratstava, te rodbina i prijatelji s kojima je nastavljeno druženje u dvorani samostana, uz zakusku.

Zavjetima je prethodila duhovna obnova koju je predvodio fra Bože Milić. U svom izlaganju prigodom zavjeta, a i uz Godinu vjere, fra Bože je govorio o vjeri, tumačeći značenje vjerovanja kao promjenu gledišta. Ponudio nam je i rješenja pred problemom u kojem se nađemo i ukazao na tipične pogrješke u traženju rješenja. Slavili smo i svetu misu koju je također predvodio fra Bože, a bila je i prigoda za svetu ispovijed.

Na svetkovinu Krista Kralja Bog nas poziva da i mi budemo „glasnici velikoga Kralja“ kao sveti Franjo. U tome neka nam pomogne zagovor svetoga Franje i nebeske Majke. Bogu hvala na tom divnom daru.

Branka Barišić

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska