Datum: 11. svibnja 2012.

Podjeli s prijateljima

FSR Mostar: večer dobrog gosta i nadahnute inicijative

U ponedjeljak, 7. svibnja 2012. godine, na mjesečnom susretu u našem mostarskom bratstvu FSR-a ugostili smo don Antu Tonću Komadinu, ravnatelja Caritasa biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske. Cilj, nas svjetovnih franjevaca, je bio da se kroz njegovo predstavljanje Caritasa i na ovaj način što aktivnije založimo za djelatnu prisutnost u Crkvi i svijetu kako nam nalažu Pravilo i Generalne konstitucije. Don Tonćo je ukratko opisao povijest Caritasa, njegove ustanove i projekte među kojima su vrtić Sveti Josip, zatim radionica Nazaret, rehabilitacijski centar Sveta Obitelj, keramička radionica Emanuel, projekt Veronika, Obiteljsko savjetovalište i druge. Istaknuo je da je Crkva sagrađena na tri bitne aktivnosti, a to su 1. propovijedanje, 2. posvećivanje i 3. djelotvorna ljubav tj. karitas. Također je razotkrio negativno shvaćanje naziva karitas koje je nametnuo rat izjednačujući ga s dijeljenjem. Svojim dolaskom i poticajnim mislima o djelotvornoj ljubavi nam je ponudio načine na koji bismo mogli učiniti svoje kršćansko uvjerenje opipljivim, a to su npr. nahraniti njihove štićenike, izvesti ih u šetnju, izmoliti s njima, nasmijati im se… Pozvao je također na odgovornost i organiziranu ljubav.

Drugi dio našega mjesečnog susreta sastojao se od predstavljanja inicijative za osnivanje Povjerenstva za djelatnu prisutnost FSR-a u Crkvi i u svijetu. O nastanku i razvoju ideje nam je govorila s. Marija Šaravanja rekavši da je ona plod sa seminara koji se održao u Rami od 4. do 8. srpnja 2011. godine u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira na kojem su sudjelovale ona i s. Dijana Milović koja je govorila o ciljevima ove inicijative. Još nam je ovu temu približio b. Vinko Glibić koji je govorio načinima na koji će se ostvarivati ciljevi.

Sve ideje i poticaji s ovoga susreta su nam sjeme za ostvarivanjem što boljega i pravednijega svijeta. Ostanimo u Kristu koji je istinski trs, a čije smo mi loze da nas on čisti te da donesemo mnogo roda. U tome neka nam pomogne zagovor svetoga oca Franje i Nebeske Majke Marije.

Branka Barišić

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska