Datum: 10. prosinca 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Posušje: čudesno bogati prosinac

Vrijeme je došašća, pripremamo se za Kristov dolazak, a u bratstvu je ovih dana jako živo. Redaju se važni događaji jedan za drugim. Pozvali smo u bratsko-pastoralni pohod našu područnu ministru s. Mariju Brekalo i duhovnog asistenta fra Josipa Vlašića. Pohod je započeo susretom mjesnog vijeća sa našim pohoditeljima 30. 11. Upoznali smo ih sa stanjem u bratstvu, ništa ne uljepšavajući, svjesni da pomalo gradimo naš „laicitet“, učimo i napredujemo, ali isto tako svjesni da trebamo njihovu svesrdnu pomoć za naš daljnji rast i razvoj. Zajednički susret sa bratstvom održan je 2. 12. 2011. kada je i inače naša mjesečna skupština. Nakon molitve i riječi dobrodošlice naše ministre, koja je istaknula značaj ovog pohoda u jačanju veza jedinstva Reda i Crkve, započeo je radni dio susreta. Sestra Marija je izrazila radost zbog ovog zajedništva te pojasnila ciljeve i svrhu bratskog pohoda, s posebnim naglaskom na evanđeoski duh, opsluživanje Pravila i vjernost franjevačkoj karizmi, čemu treba doprinositi svaki član bratstva. Fra Josip je istaknuo bratstvo kao identitet svjetovnog franjevca, franjevačku duhovnost kao projekt života a Pravilo kao životni okvir u kojem se uz pomoć Duha Svetoga ostvarujemo kao braća. Bratstvo nam je darovano, a ako ga živimo baštinit ćemo Božji blagoslov. Dotaknuo se i vječitog ljudskog traženja, te na slikovit način dočarao naša lutanja po površini i nedostatak pounutarnjenja. Imamo našu njivu, naše Pravilo, i tu su naši evanđeoski „biseri“, ne trebamo ih tražiti u drugim zajednicama.

Nakon fra Josipova izlaganja uslijedio je rad u skupinama, jedno novo iskustvo za naše bratstvo, jer kako smo do sada naše susrete održavali u crkvi nismo imali mogućnost za ovakav način rada. Formirano je 6 skupina s različitim temama: bratstvo i njegova živost, duhovnost svjetovnog franjevca, odgovornost svih za svakog, susreti i formacija, molitva u bratstvu te Obrednik i molitva časoslova. Animatori skupina su hrabro iznijeli zajedničke stavove. Nisu izostale ni pohvale ni iskreno iznošenje nedostataka. Zaključeno je da je vidljiv napredak u bratskom zajedništvu, da vlada pozitivno ozračje i da treba više ovakvih susreta. Nekim sestrama je to bilo prvo javno istupanje što će doprinijeti aktivnijem sudjelovanju svih u bratskom dijalogu i radu.

Ovaj bratski pohod nas je obogatio jer smo slušajući jedni druge podijelili svoja iskustva i svoj život sa svojom braćom. Bio je to još jedan ispit spremnosti za trajno zavjetovanje našim sestrama koje smo proslavili u četvrtak 8. 12., na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, za vrijeme večernjeg euharistijskog slavlja. Tog se dana 12 sestara našega bratstva: Danijela Ramljak, Bernardica Landeka, Katica Karamatić, Anđa Bošnjak, Jadranka Ćuk, Dragana Miličević, Venka Penava, Mirjana Bakula, Anđa Bakula, Luca Tolić, Radica Lončar i Marica Lebo, trajno zavjetovalo na evanđeoski život u Franjevačkom svjetovnom redu, a dvije, Nada Raič i Ivica Škrobo, su primljene u novicijat. Sveto misno slavlje predvodio je fra Josip Vlašić, duhovni asistent područnog bratstva, uz koncelebraciju fra Dobroslava Begića i fra Marka Dragičevića duhovnog asistenta bratstva, koji je u ime Crkve potvrdio zavjete. Zavjete je primila mjesna ministra Ana Bago. Na slavlju zavjetovanja sudjelovala su i naša braća i sestre iz Frame, a pjesmom nas je pratila časna sestra Marina.

U homiliji fra Josip nas je sve pozvao da učimo od Marije, naše zornice, kako slušati, čuvati i pohranjivati u svom srcu Isusove riječi, kako otvoriti svoj život Bogu da on bude “Bog moj i sve moje“. Posebno se obratio našim zavjetovanim sestrama rekavši da se u življenju svoga poziva uvijek oslanjaju na Mariju, koja je bila i Franjina učiteljica, voditeljica, gospodarica i kraljica. Također ih je pozvao da radosno i ustrajno žive svoje franjevaštvo njegujući duh bratskog zajedništva i služenja na dobrobit cijele Crkve, u kojoj sada imaju posebno poslanje. Potaknuo je i mlade bračne parove da svoje bračno zajedništvo obogate i upotpune stupajući u treći red i da budu istinski svjedoci svoje i Kristove ljubavi.

Treba reći da se obred zavjetovanja do sada slavio u okviru bratstvu, i da je ovo prvi put da su sestre svoje obećanje i posvećenje službi Božjeg kraljevstva izgovarale javno u prisutnosti brojnih župljana. Fra Marko je, zahvaljujući Bogu na milosti ovog trenutka, čestitao našim novim sestrama i pozvao ostale vjernike da se pridruže velikoj franjevačkoj obitelji. Posebno je pozvao naše mlade framaše koji bi svoje franjevačke korake trebali usmjeriti prema FSR-u. Naš župnik fra Milan također je čestitao slavljenicama, i izrazio radost zbog rasta bratstva, istaknuvši značaj franjevačkog reda i poziva za našu župu i cijelu Crkvu. Slavlje smo nastavili u prostorijama posuškog katehetskog centra uz bratsko druženje i okrepu koju su pripremile naše vrijedne članice.

Sretni što smo upalili još 12 svjetiljki i dvije iskrice na utabanom franjevačkom putu, otišli smo svojim domovima, znajući da će nas Duh Sveti i naš sveti otac Franjo voditi tako, da nam ne ponestane ulja i da ne iznevjerimo svoja obećanja.

Naše bratstvo 16. prosinca očekuju izbori pa svi molimo da nas Duh Sveti vodi, osnažuje i obogaćuje darovima i posebnim milostima koje će omogućiti da izaberemo spremne, odgovorne i raspoložive članove za službe u narednom trogodištu.

Ana Bago, FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska