Datum: 21. prosinca 2011.

Podjeli s prijateljima

FSR Posušje: slavlje izbornog kapitula

„Evo činim sve novo“ (Otk 21,5) – tako poticajno i obećavajuće, tako ohrabrujuće sa svoga svemoćnog prijestolja govori nam naš Gospodin. Potaknuti ovim riječima, krećemo i mi u novu godinu sa novim članovima, novim vijećem, novim planovima, nadanjima i očekivanjima. Česti susreti u proteklom razdoblju, zornice, molitva i Duh Sveti – najveći izvor ljubavi, oblikovali su nas, umnožili, okupili i uputili u izbore koje smo uspješno proslavili u petak, 16. prosinca 2011.

Izbori u bratstvu uvijek su svojevrstan test naše spremnosti, raspoloživosti i poniznosti. Razmišljamo najprije o svojim mogućnostima, zatim redamo svoje ljudske prioritete, ispitujemo naše želje i sklonosti, sami sebi kažemo „nN mogu ja to više!“, ali na kraju kad nas netko od braće predloži za neku službu, slijedi pitanje predsjedavajućeg Kapitula: „Prihvaćaš li službu na koju te izabralo tvoje bratstvo?!“ i svi razlozi odjednom nestanu. Duh Sveti se useli u naša srca i mi jednostavno kažemo „da“. Često sam razmišljala o toj veličanstvenoj sili koja nadjača um, poruši sve argumente i naše liste reda prvenstva, pa na prvo mjesto stavi sv. Franju. I ponovno se oduševimo kao prvi put, kad spoznasmo djela, moć i karizmu ovog sveca. I bude nam dobro.

Dobro nam je bilo i na našem izbornom kapitulu, kojem je predsjedala s. Marija Brekalo, naša područna ministra, i fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent. Nakon razmjene riječi dobrodošlice i zahvale, pjesmom koju je predvodila naša s. Ankica Zelenika, područna rizničarka, zazvali smo snagu Duha Svetoga na naše bratstvo i započeli s izbornim aktivnostima. Članovi starog vijeća su predali svoje službe u ruke braće i sestara. Marija je odredila tajnika i brojače glasova te je ustanovljen kvorum. Zatim je fra Josip pročitao i protumačio svima znano, znakovito i nezaboravno Ivanovo evanđelje o Isusovom pranju nogu svojim učenicima. Tim nam je činom Isus pokazao najveću poniznost i poučio nas da je najveći onaj koji poslužuje. Fra Josip nas je sve pozvao na služenje po uzoru na Isusa. Jesmo li spremni svakodnevno umirati sebi i živjeti za bližnjega u Kristu i za Krista u bližnjemu? Jesmo li spremni prati noge ili tek želimo da ih nama drugi peru? U tom duhu uslijedilo je predlaganje kandidata, prihvaćanje, glasovanje i brojanje te smo dobili naše novo vijeće koje čine:

Ana Bago – ministra bratstva
Ivana Kovač – zamjenica ministre
Mirjana Bakula – tajnica bratstva
Venka Penava – rizničarka
Iva Begić – učiteljica formacije.

Zatim je fra Josip zazvao Božji blagoslov na izabrane članove, te su uslijedila čestitanja i zahvale. Naša nova (stara) ministra je zahvalila Bogu,predsjedateljima ovog kapitula i braći i sestrama na ukazanom povjerenju. Zahvalila je starom vijeću na njihovom dosadašnjem služenju i pozvala nove članove da u svome služenju bratstvu budu, kako je jednom na seminaru trajne formacije rekao naš fra Josip: žuti od revnosti i zalaganja za pravdu, zeleni u brizi za stvoreni svijet, crveni jer izgaraju u svjedočanstvu za Krista, Evanđelje i Crkvu i bijeli zbog čistoće svoje savjesti i svoga tijela.

Jesmo li spremni ostvariti ove vrijednosti, jesmo li spremni za nove početke? Hoćemo li uspjeti pobijediti sami sebe, malo po malo, iskorijeniti naše male mane, nadograditi vrline, obogatiti kreposti, hraneći se i snažeći nebeskom “manom” u sv. Euharistiji, nadahnjujući se Pravilom i našim svetim Ocem Franjom? Spremni smo pokušati jer znamo da je Krist uz nas, Alfa i Omega, jedan jedincati, koji je uvijek na početku i na kraju i uvijek čini sve novo.

Ana Bago, FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska