Datum: 24. travnja 2012.

Podjeli s prijateljima

Godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva FSR-a

Od 21. do 22. travnja u kući molitve i susreta Domus pacis u Međugorju održan je područni kapitul Hercegovačkog bratstva FSR-a pod nazivom „Prosjaci smisla vođeni Riječju“. Na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća, područni duhovni asistent fra Josip Vlašić, predstavnici mjesnih bratstava, tri predstavnika Hercegovačkog područnog bratstva Frame, te duhovni asistent mjesnog bratstva u Posušju, fra Marko Dragičević, koji je sudjelovao u prvom dijelu kapitula.

Prvoga dana kapitula, nakon uvodne pjesme i molitve, područna ministra Marija Brekalo uputila je sudionicima riječi dobrodošlice i otvorila kapitul. Uslijedilo je usvajanje dnevnoga reda i predstavljanje sudionika, a zatim su Marija Brekalo, područni duhovni asistent fra Josip Vlašić, područna učiteljica formacije Mila Čuljak i područna rizničarka Ankica Zelenika podnijeli izvješća o životu Hercegovačkog područnog bratstva od prošlog kapitula održanog u ožujku 2011. Sudionici kapitula su se potom osvrnuli na izvješća razgovarajući o onome što je učinjeno, te o planovima i idejama za budućnost. Posebno je istaknuta potreba za boljom suradnjom s Framom.

Nakon radnog dijela kapitula okupili smo se u euharistijskom slavlju koje je predvodio naš područni duhovni asistent. Fra Josip je u homiliji govorio o Crkvi današnjice koja je kao lađa na nemirnomu moru, što nas je potaknulo na razmišljanje o našemu poslanju u Crkvi i za Crkvu.
U popodnevnim satima sudionici kapitula posjetili su zajednicu Cenacolo, gdje su imali prigodu upoznati život zajednice i čuti svjedočanstva dvojice njezinih članova.

Po povratku u Domus pacis braća i sestre su nastavili svoje zajedništvo uz predavanje na temu: „Prosjaci smisla vođeni Riječju“, koje je održala Ana Marić iz mjesnoga bratstva FSR-a u Mostaru. Predavanje se temeljilo na istoimenom pismu koje je fra José Rodríguez Carballo, generalni ministar Reda manje braće uputio svim sestrama i braći franjevcima 2008. godine. Ana je u predavanju istaknula važnost redovitog molitvenog čitanja Božje riječi za svjetovne franjevce, govorila o Božjoj riječi u našemu životu i životu sv. Franje, te pobliže objasnila metodu čitanja Riječi koja se tradicionalno naziva Lectio divina i obuhvaća četiri koraka: čitanje (lectio), meditaciju (meditatio), molitvu (oratio) i kontemplaciju (contemplatio). Nakon predavanja braća i sestre su međusobno razgovarali o svojim iskustvima u čitanju Svetoga pisma, te zajedno molili Večernju molitvu iz Časoslova. U večernjim satima okupili smo se u kapelici na Lectio divina i u molitvenom ozračju doživjeli osobni susret s Riječju.

Drugi dan kapitula započeli smo Jutarnjom molitvom iz Časoslova i svetom misom. Fra Josip nam je u prigodnoj propovijedi govorio o potrebi trajnog obraćenja. Kasnije su uslijedila izvješća mjesnih ministara u kojima su se posebno osvrnuli na susrete bratstva, broj članova, aktivnosti, hodočašća, duhovne obnove, suradnju s Framom itd. Nakon toga smo se osvrnuli na izvješća kroz raspravu i razmjenu ideja.

U posljednjem dijelu kapitula Marija Brekalo je predstavila dokumentaciju koju svako bratstvo treba imati i uredno voditi: Matičnu knjigu, Zapisnik vijeća, Knjigu blagajne, Kroniku bratstva, Knjigu početne formacije i Urudžbeni zapisnik. Predstavljeno je novo izdanje Obrednika FSR-a koje je izdalo Nacionalno vijeće FSR-a Hrvatske, a koristi se za Franjevački svjetovni red hrvatskoga jezičnog područja. Predstavljen je i Statut Nacionalnoga bratstva FSR-a Bosne i Hercegovine koji je Međunarodno vijeće FSR-a odobrilo i potvrdilo u Rimu 31. siječnja 2012.
Na kraju kapitula svi sudionici su iznijeli svoj kratki osvrt na kapitul i naglasili kako će naučeno primijeniti u svojim bratstvima. Ono što ih je posebno dotaknulo bio je susret s Božjom riječju. Predavanje, kao i Lectio divina uistinu su bili poticaj da se srce svakoga od nas okrene Riječi, da je prihvaćamo i poslušamo, da je ljubimo i živimo, da je tražimo, kontempliramo i navješćujemo. Kapitul je zatvoren molitvom iz Obrednika FSR-a.

Ana Marić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska