Datum: 18. ožujka 2013.

Podjeli s prijateljima

Godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Redoviti godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan ju u Međugorju, u Kući mira od 15. do 17. ožujka 2013. Na kapitulu su sudjelovali područni vijećnici, ministri mjesnih bratstava zajedno s delegatima bratstava, te područni predsjednik Frame Mateo Zadro, zajedno s dva delegata područnog vijeća Frame. Kapitulom su predsjedali Marija Brekalo, područna ministra i fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent. Na kapitulu je bilo prisutno ukupno 32 sudionika.

Sudionici kapitula okupili su se u petak, 15. ožujka oko 17 sati u Kući mira te su potom zajedno s cijelom župom i hodočasnicima slavili svetu misu u župnoj crkvi i molili pobožnost Puta križa. Otvaranje kapitula uslijedilo je nakon večere. Uz molitvu Večernje iz Časoslova i molitvu za početak susreta iz Obrednika OFS-a te pozdrave duhovnog asistenta i područne ministre otvoren je kapitul. Uslijedilo je upoznavanje sudionika kroz igru. Bacajući klupko jedni prema drugima sudionici su kazali nešto o sebi, predstavili sebe i svoj put franjevaštva te na taj način od konopa ispleli mrežu. Kada netko opusti konop, mreža gubi oblik. Poruka igre je koliko je svatko bitan za život bratstva i kako bratstvo ovisi od naše čvrstoće. Na kraju je fra Josip ponovio kako je Crkva mjesto gdje cvjeta Duh Sveti i poželio da naša bratstva budu mjesto gdje je cvjetati Duh Sveti. Prva večer kapitula završena je meditacijskim susretom s Božjom Riječju, gdje je svaki sudionik izabrao po jednu misao iz biblijskih čitanja koje je zadržao u svom srcu i o toj riječi meditirao.

Drugi dan kapitula započeo je Jutarnjom iz Časoslova. Radni dio kapitula započeo je razmatranjem fra Josipa Vlašića o Kapitulu. Fra Josip je predstavio dokument o slavlju kapitula koje je izdalo Međunarodno vijeće OFS-a prigodom XII. Generalnog kapitula OFS-a.
Uslijedila su izvješća područnog vijeća od prošlog područnog kapitula koji je održan u travnju 2012. Nakon izvješća uslijedio je kratki osvrt i rasprava. Popodnevni dio programa započeo je radom po grupama gdje su sudionici imali prigodu razgovarati o onom što je dobro u bratstvu (mjesnom, područnom), što bi moglo biti bolje tj. na čemu treba još raditi da bratstvo bude potpunije te onom što je potrebno obraćanja. Nakon izvješća o radu po grupama, uslijedilo je izvješće mjesnih ministara. Mjesni ministri su podnijeli izvješća o stanju u svojim bratstvima, posebno se osvrćući na rad mjesnih vijeća, organiziranje i realiziranje formacije, kako novih tako i zavjetovanih članova, suradnju s Framom, suradnju s duhovnim asistentom i uključivanjem u život župe. Nakon izvješća sudionici kapitula pridružili su se večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi. Nakon misnog slavlja i večere predstavljeni su Franjevački izvori. Fra Miljenko Šteko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, ravnatelj Informativnog centra Mir Međugorje, ujedno i član uredničkog vijeća koje je pripremalo Franjevačke izvore. Fra Miljenko je na jednostavan način približio koncepciju Franjevačkih izvora, progovorio o nastanku te potaknuo na iščitavanje Franjevačkih izvora. Druga večer kapitula je završena je molitvom Večernje i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Zadnji dan kapitula započeo je Jutarnjom iz Časoslova. Potom su članovi Povjerenstva za djelatnu prisutnost u Crkvi i svijetu iz mostarskog OFS-a imali predavanje na temu „Izazov poslanja OFS-a“. Prije samog predavanja Vinko Glibić je predstavio rad Povjerenstva. Predavanje je započela Marija Šaravanja koja je predstavila razvoj Pravila OFS-a kroz povijest i podsjetila na ono što je u prošlosti predstavljalo izazov za OFS-a. Potom je Dijana Milović progovorila o izazovima poslanja svjetovnog franjevca u obitelji. Željko Bušić je približio izazove svjetovnog franjevca u Crkvi, a Ana Marić je progovorila o izazovima koje nudi društvo kroz kulturu, ekonomiju i politiku. Nakon predavanja koje je oduševilo i potaknulo sve sudionike, uslijedio je rad po skupinama na osnovu predavanja. Nakon izvješća iz skupina, svaki sudionik je dao svoj kratki osvrt na kapitul. Kapitul je završen slavljem svete mise koju je predslavio područni duhovni asistent fra Josip Vlašić.

Bitno je spomenuti da je cijeli kapitul bio u znaku izbora novog pape Franje i prožet radošću i oduševljenjem zbog njegova izbora. Izbor pape je veliki dar i poziv svjetovnim franjevcima, poziv da s većom zauzetošću kroče u postizanju savršenstva kršćanske ljubavi te utkaju sebe u izgradnje Crkve.

Područno vijeće OFS-a

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska