Datum: 15. ožujka 2021.

Podjeli s prijateljima

Godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Redoviti godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je u Međugorju, u Kući mira 13. ožujka 2021. godine.  Na kapitulu su sudjelovali područni vijećnici, ministri mjesnih bratstava zajedno s delegatima bratstava. Kapitulom su predsjedali Marijana Barbarić, područna ministra i fra Ivan Landeka ml.,područni duhovni asistent. Na kapitulu je bilo prisutno ukupno 41 sudionik.

Kapitul je započeo molitvom jutarnje Časoslova. Potom je ministra pozdravila sve pristune, sudionici kapitula su dnevni red kapitula, te je ministra proglasila kapitul otvorenim.

Uslijedilo je upoznavanje sudionika kapitula. Nakon upoznavana fra Ivan je imao kratki duhovni nagovor na temu „Sv. Franjo i Euharistija“, te nam je svoje sjedočanstvo o spoznaju važnosti Euharistije svjedočila Miljana Barbarić.
Uslijedila su čitanje izvješća područnog vijeća od prošlog područnog kapitula koji je održan u lipnju  2020. godine. Izvješća su iznijeli Marija Krešič, podurčna učiteljica formacije, Renata Čuvalo, područna rizničarka, Kristijan Primorac, područni povjerenik za Framu i područna ministra Marijana Barbarić.  Nakon izvješća uslijedio je kratki osvrt  i rasprava o izvješćima. Popodnevni dio programa bio je rezerviran za  izvješća mjesnih ministara. Mjesni ministri su podnijeli izvješća o stanju u svojim bratstvima, posebno se osvrćući na rad mjesnih vijeća, kako žive i djeluju u župnim zajednicama, kao i o suradnji s Framom.

Nakon kratke pauze nastavila se rasprava o izvješćima, kao i planovima za daljni rad i djelovanje u OFS-u Hercegovine. Donijete su smjernice koje će područno vijeće u narednom periodu  također uputiti mjesnim vijećima te ih uputiti u realizaciju istih.

Zbog pastoralnih obveza kapitulu nisu nazočili duhovni asistenti svih mjesnih bratstva, ali zahvalni smo da su bili s nama i svoje vrijeme odvojili fra Tomislav Sablje, duhovni asistent OFS Humac, fra Zvonimir Pavičić, duhovni asistent OFS Međugorje.  te Hrvoje Miletić, duhovni asistent OFS Čerin.

Kapitul je završen slavljem svete mise koju je predslavio područni duhovni asistent fra Ivan Landeka ml.

Mirjana Ćavar, područna tajnica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska