Datum: 22. lipnja 2018.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće OFS-a Čerin u Mariju Bistricu

 U utorak, 19. lipnja 2018. članovi bratstva OFS-a Čerin s duhovnim asistentom fra Hrvojem Miletićem i nekoliko župljana su išli na hodočašće Marija Bistrica – Zagreb – Udbina. Krenuli smo u ponedjeljak oko ponoći i u Mariju Bistricu stigli u utorak u ranim jutarnjim satima. Nakon okrjepe krenuli smo u svetište. Uz brdo Kalvariju smo obavili pobožnost Puta križa koji je predvodio naš duhovni asistent. Nakon Puta križa razgledali smo svetište i krenuli u crkvu gdje nas je dočekao župnik, vlč. Domagoj Matošević. Uputio nam je riječi dobrodošlice i ispričao kratku povijest svetišta i kipa Majke Božje Bistričke. Kip potječe iz 15. st., a zbog opasnosti od Turaka donešen je u župnu crkvu u Mariju Bistricu i tu je i zazidan u jedan prozor dok opasnost ne prođe. Krajem 17. st. zalaganjem tadašnjeg zagrebačkog biskupa, kip je pronađen i stavljen na počasno mjesto u crkvi i tada počinju hodočašća u Mariju Bistricu. 1880. godine požar je oštetio crkvu, a samo je oltar s kipom Majke Božje Bistričke ostao neoštećen. I danas mnogi hodočasnici dolaze u ovo mjesto, pogotovo 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije. Još kratko smo se zadržali u svetištu i krenuli put Zagreba, najprije u katedralu.

U Zagrebačkoj katedrali smo obišli sakristiju, muzej i grob bl. Alojzija Stepinca. U sakristiji nas je dočekala s. Jelica Bilić i predstavila nam vrijedne stvari koje se čuvaju i koriste u katedrali pri slavljenju svetih misa. Obišli smo muzej i grob bl. Alojzija Stepinca, na grobu smo zastali i kratko ostali u tišini u molitvi. Nakon obilaska katedrale uputili smo se na Jarun u crkvu Svete Mati Slobode. Tu nas je dočekao don Josip Krpić koji nam je uputio riječi dobrodošlice i zahvalu za naš dolazak. Ovdje smo slavili sv. misu, koju je predvodio naš duhovni asistent fra Hrvoje, za sve naše potrebe i za sve hrvatske branitelje koji su svoje živote položili za domovinu. Crkva Svete Mati Slobode zamišljena je u tijeku Domovinskog rata, u samoj povelji posvete piše da je crkva podignuta kao „zadužbina hrvatskih katolika da se u njoj trajno prikazuje Kristova žrtva za sve koji su darovali živote za dobrobit i slobodu svoje domovine, u čast Blažene Djevice Marije, na slavu Trojedinoga Boga.“ Iza oltara u kamene ploče je uklesano 15 840 imena branitelja za koje se svaki petak služi sv. misa.

U poslijepodnevnim satima smo iz Zagreba krenuli prema Udbini. Tu nas je dočekao vlč. Josip Šimatović, upravitelj svetišta koji nas je s velikim zadovoljstvom proveo kroz cijeli kompleks i crkvu Hrvatskih mučenika, jer je to ogromno svetište. U kratkim crtama nas je podsjetio na velika razaranja, progonstva, spaljivanja i ostale nedaće koje su se dogodile u Udbini, a sve te strahote je hrvatski narod podnio samo kako bi očuvao svoju vjeru u Isusa Krista. Na kraju smo dobili Božji blagoslov i u večernjim satima krenuli kući.

Nakon dvije neprospavane noći i cjelodnevnog obilaska, umorni i iscrpljeni, ali duhovno ojačani vratili smo se svatko u svoju svakodnevnicu.

Bogu hvala za ovo hodočašće koje je svima bilo na duhovnu izgradnju!

Iva Medić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska