Datum: 11. ožujka 2020.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće OFS-a Čerin u Vukovar i Aljmaš

Bratstvo OFS-a Čerin zajedno sa svojim duhovnim asistentom fra Hrvojem Miletićem je krenulo na dvodnevno hodočašće u Aljmaš i Vukovar.

Krenuli smo u 1.00 sat ujutro 7. ožujka te u jutarnjim satima stigli u svetište Gospe od utočišta u Aljmašu. U crkvi koja je u Domovinskom ratu do temelja razrušena, a poslije ponovo sagrađena, slavili smo svetu misu. Nakon obilaska i razgledanja svetišta nastavili smo naše putovanje prema Vukovaru. Po dolasku u Vukovar smjestili smo se u franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova u samom središtu grada. Gvardijan nas je upoznao sa crkvom i samostanom, te nam prikazao film o stradanju Vukovara. Tu smo proveli noć i u nedjelju jutro smo slavili svetu misu zajedno sa pukom, te smo se susreli sa članovima OFS-a Vukovar. Uz pratnju lokalnog vodiča nastavili smo obilazak grada i okolice. Obišli smo Trpinjsku cestu tzv. Groblje tenkova, spomenik vukovarskog heroja Blage Zadre, spomenik u Borovu Naselju, bolnicu, vojarnu, Spomen dom Ovčara, spomenik na masovnoj grobnici Ovčara, memorijalno groblje, Bijeli križ na Dunavu i još puno toga. Začudili bi se što je sve stalo u taj jedan dan.

Biti u Vukovaru je poseban osjećaj koji se ne može opisati riječima. To treba svatko doživjeti i vidjeti.

Našim malim putovanjem smo htjeli odati počast gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata. Sa molitvom na usnama, suzama u očima i srca prepunih tuge, ali i ponosa, napuštamo grad heroj. Vraćamo se u našu Hercegovinu, ali u dubini duše znamo da ovo nije Zbogom, već samo Doviđenja. Vratiti ćemo se opet na lijepi plavi Dunav.

Mladenka Barbarić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska