Datum: 5. lipnja 2024.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće OFS Široki Brijeg i Udruge Kairos Mostar u Krašić

Kako samo u nekoliko rečenica opisati dva dana milosti i blagoslova.
Nećemo moći…
Naše bratstvo je protekli vikend hodočastilo u Krašić.
Ovaj kraj nosi i naziv Dolina kardinala jer su u Krašiću i njegovoj okolici rođeni blaženik i kardinal Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić i vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac, dok je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak u Krašiću proveo djetinjstvo i mladost. Mjesto je to molitve, mira, hodočasničko mjesto.
U zajedništvu sa trećarima iz Udruga Kairos – Obiteljski susreti koji su uz našu suradnju organizirali ovo hvalevrijedno hodočašće, srca svih nas su bila prepuna radosti i sreće. Gostoljubivost bračnog para Miletić, susret sa biskupom u miru Jurjom Jezerincem, susret sa suprugom kardinalovog nećaka Mirom Stepinac, koja se i danas rado sjeća karamele koju joj je kardinal poklonio dok je bila dijete, drage časne sestre Milosrdnice iz dvorca Lužnica, ostavili su na nas predivan dojam.
Molitva križnoga puta, posjet spomen domu, krunica, sv.misa, posjet rodnoj kući blaženika, radionice, sve je to bilo dio našeg hodočasničkog programa.
Hodati kuda je hodao naš blaženik, boraviti u prostorima gdje je boravio on, je nešto posebno duboko i veličanstveno. Ono što je posebno važno za nas je i to da je kardinal bio franjevački trećoredac. Godine 1935. u Zagrebu se održavao Prvi kongres franjevačkih profesora iz svih slavenskih zemalja. Nadbiskup Stepinac je vrlo rado prihvatio da se njegov ulazak u franjevački Treći red, koji se danas naziva Svjetovni franjevački red, svečano obavi na završetku kongresa kod večernjega blagoslova u crkvi sv. Franje na Kaptolu. Primio je trećoredsko franjevačko odijelo i bijeli pojas iz ruku franjevačkog generala o. Leonarda Bella, a kao trećoredsko ime uzeo je ime po bl. Augustinu Kažotiću, slavnom zagrebačkom biskupu iz XIV. stoljeća.
Blaženik je posjedovao sve ono franjevačko u pravom smislu riječi. On je trećoredski pojas nosio ispod svojega odijela. Velikan Duha i vjere, svjetionik, uzor, stup, neka nas prati i zagovara dok koračamo ovom suznom dolinom. Budimo hrabri i slijedimo njegov primjer pouzdanja u Gospodina i Njegovu providnost. Kličimo zajedno s njim u svakom trenutku i na svakom mjestu: “In Te Domine speravi!”

Dragana Lasić, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska