Hodočašće u Jajce OFS Čerin
Datum: 26. svibnja 2022.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće u Jajce OFS Čerin

U ponedjeljak 23.05. bratstvo OFS Čerin zajedno sa još nekoliko župljana i duhovnim asistentom fra Hrvojem Miletićem krenulo je put Jajca u ranim jutarnjim satima. Uz molitvu i pjesmu stigli smo oko deset i trideset u Jajce gdje nas je dočekao vodič koji je isto član OFS-a Dragan Glavaš.
Krenuli smo u obilazak katakombi, stari grad, crkva sv. Marije, tvrđava, kraljevski dvor, Sahat kula, franjevački samostan, muzej, vodopad i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sadašnji franjevački samostan u Jajcu osnovan je 1885. godine. Franjevci su nazočni u tom kraju već u srednjem vijeku, gdje su imali samostan osim u Jajcu. Pouzdano se zna da franjevci početkom 15. stoljeća imaju crkvu sv. Marije. Ona je kao romantična građevina nastala u 12 ili 13 stoljeću. Uz crkvu je podignut toranj sv. Luke, koji je dobio takav naziv jer su se u crkvi tih godina čuvale moći sveca. Od crkve su danas preostale ruševine, dok je toranj sv. Luke u cijelosti očuvan. Crkva sv. Marije je temelj državnosti BiH, krunidbena, oprosna, zavjetna i najstarija crkva na ovim prostorima.
Nakon zajedničkog obilaska starog grada krenuli smo do jednog od dvanaest najljepših vodopada na svijetu. Plivski vodopad u središtu grada Jajca i ostali smo zadivljeni njegovom prirodnom ljepotom. Zatim je slijedio obilazak franjevačkog samostana sv. Luke i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje nas je dočekao fra Zdenko Frljić i poželio nam dobrodošlicu. Krenuli smo u obilazak samostana, muzeja koji posjeduje lijep broj predmeta kulturno-povjesnog i umjetničkog značenja, bogat je antičkim, starokršćanskim i srednjovjekovnim arheološkim spomenicima. Crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije u zadnjem ratu bila je srušena, minirana, devastirana ali je zatim obnovljena. Među prvim povratnicima bili su franjevci koji su u teškim uvjetima i sa puno ljubavi nastavili sa novom gradnjom crkve.
Uz sve ove ljepote grada Jajca vrijeme je proletilo i bilo je vrijeme za ručak. Uz ručak smo imali jedinstvenu priliku za malo iznenađenje povodom rođendana našeg duhovnog asistenta fra Hrvoja. Lagano smo krenuli u Podmilačje sv. Ivi gdje je fra Hrvoje održao svetu misu koji se osvrnuo na riječi proroka Izaije ” Ako se na mene ne oslonite nećete opstati ” . Poslije svete mise ostali smo u molitvi u crkvi pred kipom sv. Ive. Bilo je suza i radosti za sve milosti koje nam Gospodin šalje pogotovo kada smo ovako zajedno. Fra Filip Karadža nam je naglasio kako je ovo mjesto ispovijedanja, posta i pokore najviše za one duševne potrebe. Svetište sv. Ive čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu, koji godišnje posjećuje na tisuće hodočasnika.
Sretni radosni i čudesnim mirom ispunjeni krenuli smo lagano kući, ali ni ovaj put nismo mogli zaobići Bugojno i poziv na kavu i osvježenje kod tako nam divne gospođe majke naše sestre Lidije. Sa kojom ljubavlju i punog srca topline se obradovala kad nas ugledala, jednostavno zaslužuje ponovni naš dolazak. Hvala Gospodinu i Majci Božjoj za susrete koji oplemenjuju spoznajom kako su naši životi istkani da bi služili jedni drugima u ljubavi i pomagali.


Silvana Šantić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska