Hodočašće u Lourdes OFS Čitluk
Datum: 20. listopada 2022.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće u Lourdes OFS Čitluk

Mjesno bratstvo OFS-a Čitluk na čelu sa župnikom fra Mirom Šegom hodočastilo je u Lourdes u razdoblju od 9.do 15.listopada 2022.
Znali smo da nas čeka naporan i dug put no to nas nije pokolebalo i oko 20h u nedjelju pun autobus članova trećega reda krenuo je u jedno od najvećih marijanskih svetišta svatko sa svojim prošnjama, molitvama i zahvalama.
U jutarnjim satima smo stigli u Padovu gdje smo imali svetu misu. Nakon kratkog obilaska i odmora nastavili smo s putovanjem do Savone gdje smo prespavali.
Sutradan smo nastavili s putovanjem prema Lourdesu zaustavivši se u svetištu Maximine la Saint Baume u sklopu kojeg se nalazi predivna gotička katedrala koja sadrži relikvije svete Marije Magdalene. U toj katedrali, jednoj od najljepših u Provansi, slavili smo svetu misu nakon koje smo nastavili put prema Lourdesu u koji smo stigli u večernjim satima.
Sutradan, nakon doručka zaputili smo se prema samome svetištu koje nas je naprosto oduševilo. Rijeke vjernika, bolesnika, volontera mimoilazile su se s nama u prekrasnom molitvenom prostoru svetišta. U jednoj od kapelica crkve smo imali svetu misu što je uistinu bio jedinstven osjećaj. Nitko više nije osjećao umor od putovanja, lica su nam bila ozarena mirom i radošću.
Tijekom našeg daljnjeg boravka u Lourdesu sudjelovali smo u raznim pobožnostima od kojih bih posebno izdvojila procesije sa svijećama kada se moli krunica na više svjetskih jezika. Ovaj put jedan od jezika na kojima se molila krunica bio je i hrvatski jezik zahvaljujući našoj sestri Valentini Bevanda koja je također otpjevala i pjesmu Sred te se pećine prije jednog desetka krunice. U rukama su bile  upaljene svijeće a na usnama molitva i pjesma. Uistinu je to bio prekrasan osjećaj.
Također, posebno emotivna bila je i sveta misa koju je naš župnik slavio zajedno s nama u špilji Massabielle u kojoj se Gospa ukazivala svetoj Bernardici te pobožnost križnog puta na lurdskoj Kalvariji.
Nakon nekoliko dana boravka u Lourdesu, ispunjeni mirom i nadom, presretni zbog primljenih milosti i zahvalni Gospi Lurdskoj na svemu zaputili smo se prema Hercegovini i našemu Čitluku u koji smo stigli u kasnim večernjim satima u subotu.

Magdalena Primorac Kvesić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska