Datum: 19. srpnja 2023.

Podjeli s prijateljima

Hodočasnička ikona kraljice franjevačke obitelji u župi svetih Petra i Pavla u Mostaru

Franjevački svjetovni red mjesno bratstvo Mostar preuzelo je dana 10. srpnja 2023. Ikonu kraljice franjevačke obitelji od mjesnog bratstva Čerin. U Čerinu je ispraćaj priređen u Crkvi svetog Stjepana prvomučenika a sam obred predvodio je fra Velimir Bagavac. Članovi Franjevačkog svjetovnog reda su se na dirljiv način oprostili od Ikone i istu je preuzela ministra mjesnog bratstva Mostar Antonela Pehar.
U utorak 11. srpnja 2023. u Crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru na večernjoj misi u 18 sati priređen je svečani doček Ikone kraljice franjevačke obitelji. Članovi Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u procesiji sa svijećama su išli uz ikonu te je ona postavljena između oltara i svetohraništa kako bi je puk mogao častiti. Iako su Framaši i dobar dio članova Franjevačkog svjetovnog reda već na odmorima na samoj Misi se okupio lijep i reprezentativan broj članova.
Misu je predvodio župnik i gvardijan Franjevačkog samostana te duhovni asistent mjesnog bratstva Mostar fra Danko Perutina. U propovijedi se posebno osvrnuo na značaj ikone u povijesti Katoličke crkve te naglasio da nas ikone vraćaju na naše početke što je posebno dragocjeno u ovom vremenu za nas i cijelu Europu. Ukratko je približio značenje Ikone franjevačke obitelji i povezao ju je sa slikama kojima je oslikana Crkva svetih Petra i Pavla jer baštine sličan stil izrade. Ikone su naša, a ne tuđa baština i zato ne smijemo svoje korijene prepuštati drugima.
Ikona kraljice franjevačke obitelji boravila je u našem bratstvu od 11. do 19. srpnja 2023. i u sve dane članovi Franjevačkog svjetovnog reda su molili otajstva Krunice sedam radosti blažene djevice Marije ili Franjevačke krunice. Nakon svake Mise ujutro i poslijepodne bio je primjetan veliki broj župljana koji bi se okupili ispred slike časteći našu Majku. Ona nas je sve u ove vruće ljetne dane ponovno okupila oko svoje slike i u srce nam utisnula važnost zajedništva i zajedničke molitve.
Ikona je 19. srpnja 2023. u kratkom i svečanom obredu predana članovima Franjevačkog svjetovnog reda Podmilačje Jajce.

Ana Marić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska