Datum: 11. lipnja 2024.

Podjeli s prijateljima

Izabrano novo Nacionalno vijeće Franjevačkog svjetovnog reda u BiH

Na Šćitu, u Rami, od 7. do 9. lipnja održan je Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) u BiH, na kojem je izabrano novo Nacionalno vijeće koje će bratstvo voditi naredne tri godine. Istovremeno je održana i redovna, godišnja Nacionalna skupština Frame BiH. Tijekom cijelog Kapitula nazočni su bili i Tibor Kauser, generalni ministar Franjevačkog svjetovnog reda te predstavnik Konferencije generalnih duhovnih asistenata, fra Stefan Acatrinei, OFMConv.
Kapitul je započeo u petak slavljem sv. mise koju je predslavio fra Miro Relota, dosadašnji nacionalni duhovni asistent. U večernjim satima, nakon kratkog predstavljanja i upoznavanja koje su pripremili framaši, generalni ministar Tibor održao je predavanje u kojem se osvrnuo na izazove današnjice i naše poslanje u njima.
Prijepodnevni program u subotu, 8.6. ispunila su izvješća s područnih razina, kao i izvješća međunarodne vijećnice Božice Lončar, nacionalnog blagajnika Ante Stanića te trogodišnje izvješće dosadašnje nacionalne ministre Ivane Vidović. Nakon kratke rasprave, izvješća su usvojena.
U poslijepodnevnim satima pristupilo se izbornom dijelu Kapitula. Izborima za novo Vijeće predsjedao je generalni ministar, dok je u ime Crkve izborima svjedočio fra Stefan. Izborima je nazočilo 26 od 34 člana Kapitula te su nakon tajnog glasanja izabrani: Mirela Barbarić za nacionalnu ministru, Zlatko Špoljarević za doministra, Marija Dilber za tajnicu, Mladen Bosankić za blagajnika, Ivana Alpeza za učiteljicu formacije, Ivana Vidović za međunarodnu vijećnicu te Magdalena Brbor kao povjerenica za Framu. Dodatno je izglasana i zamjenica međunarodne vijećnice, Ana Naletilić.
Novo Nacionalno vijeće potvrđeno je istoga dana na sv. Misi koju je predslavio fra Josip Vlašić. Večer je prošla u veselom zajedništvu s framašima koji su pripremili zabavni program za sve.
Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za donošenje zaključaka i smjernica za daljnji rad te je između ostalog zaključeno da se nastavi raditi na smjernicama iz proteklih godina, da se imenuje savjetnik za pravna pitanja te osnuje Povjerenstvo za komunikacije.
Kako je u isto vrijeme na Šćitu je održana i redovna, godišnja Nacionalna skupština Franjevačke mladeži, generalni ministar i generalni duhovni asistent su iskoristili ovu priliku i susreli se i sa Framašima te kako su rekli, nose sa sobom iz Bosne i Hercegovine vrlo pozitivne dojmove. Kako Framu, tako i Svjetovni red u BiH smatraju vrlo zrelima te su dali ohrabrenje da se istim putem nastavi i dalje snažno svjedočiti katoličku vjeru, franjevačku duhovnost i bratsko zajedništvo.
Održavanje Kapitula OFS-a i Skupštine Frame na nacionalnoj razini u isto vrijeme i na istom mjestu, lijepa je tradicija koja se njeguje iz godine u godinu te koja doprinosi jačanju zajedništva.

Ivana Vidović, OFS Sarajevo

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska