Izlet i hodočašće OFS-a Čitluk na Čerigaj
Datum: 14. lipnja 2023.

Podjeli s prijateljima

Izlet i hodočašće OFS-a Čitluk na Čerigaj

U subotu 10.lipnja 2023.godine članovi OFS-a Čitluk hodočastili su na Čerigaj, malo naseljeno mjesto u Širokom Brijegu gdje se nalazi stara, obnovljena crkva Dvanaestorice apostola koji predstavljaju prvih 12 fratara koji su 1844.godine došli iz Bosne na Čerigaj, udarili čvrste temelje franjevaštva u Hercegovini i tu malo kasnije osnovali hercegovačku franjevačku provinciju.
Ujutro, oko 8h, okupili smo se ispred župne crkve i krenuli prema Čerigaju. Tamo nas je dočekao fra Ante Marić koji nam je održao prekrasno predavanje gdje smo saznali puno, nama manje poznatih, informacija o samom mjestu Čerigaj, dolasku fratara u ovo mjesto, njihovu djelovanju, događajima u 2.svjetskom ratu i poraću, stradanju hercegovačkih fratara itd. U nekadašnjoj novijoj fratarskoj kući u kojoj su nekoć bili smješteni dječaci pripravnici za ulazak u Franjevački red, odnosno uzgojni zavod i novicijat imali smo svetu misu budući da je kuća obnovljena 1984.god.i preuređena u malu crkvicu, hercegovačku porcijunkulu. Svetu misu je slavio fra Miro Šego, naš duhovni asistent i vikar Provincije.
Nakon svete mise posjetili smo najstariju, u izvornom stanju sačuvanu, kapelu u Hercegovini kao i najstariji do danas sačuvan oltar u zatvorenu prostoru. To je nekadašnja starija kuća koju je fra Jozo Zovko uspio vratiti u samostansko vlasništvo nakon 150 godina.
Potom smo napravili zajedničke fotografije, uživali u zajedničkom druženju i ručku nakon čega smo se uputili prema busu te je uslijedio povratak u našu župu.

Magdalena Primorac Kvesić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska