Datum: 28. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Još o Generalnom kapitulu FSR-a

Generalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda održava se od 22. do 29. listopada u Sao Paolu u Brazilu. Na XIII. kapitulu predstavnici šezdeset i pet zemalja s pet kontinenata razmišlja o temi "Evangelizirani da bi evangelizirali". Iz Bosne i Hercegovine na kapitulu sudjeluje Marijana Bošnjak, međunarodni vijećnik FSR-a i međunarodni vijećnik Frame, a iz Hrvatske Dario Brigić, međunarodni vijećnik FSR-a, Lovro Sučić, međunarodni vijećnik Frame, i Ana Fruk, članica Predsjedništva Međunarodnog vijeća FSR-a za Franjevačku mladež. Također, na kapitulu je i fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a i Frame. Kapitul je započeo misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Sao Paula kardinal Odilo Pedro Scherer i potaknuo sudionike na senzibilnost za misije, slijedeći primjer sv. Franje Asiškog, osobito oponašajući njegov entuzijazam.

Dobrodošlicu na svečanom otvorenju izrazili su Antonio da Silva Bittencourt, nacionalni ministar zemlje domaćina, fra Amando Trujillo, TOR uime Konferencije generalnih asistenata FSR-a te generalna ministra FSR-a Encarnacion del Pozo. Ona je istaknula kako je živjeti u bratstvu izazov, pa će tako i ovaj kapitul biti živi primjer tog zajedništva, a na tom tragu je i tema "Evangelizirani da bi evangelizirali". Pročitano je i pozdravno pismo kojeg je uputio papa Benedikt XVI. kojim poziva sudionike da i dalje budu svjedoci i oruđe otkupiteljskog poslanja Crkve, naviještajući Krista riječju i vlastitim primjerom. Papa ih potiče da u duhu sv. Franje, surađujući s pastirima Crkve, budu uistinu sol zemlje i svjetlo svijeta. Poruku sudionicima kapitula uputio je i predsjednik Papinskog vijeća za laike kardinal Stanislaw Rylko, potaknuvši ih da nastave sa svojim dobro poznatim entuzijazmom i predanošću kao vjernici laici koji žive duhovnost svetog Franje Asiškog u današnjoj Crkvi. Posebno se osvrnuo na mjesto mladih unutar pokreta svjetovnih franjevaca, kao i na važnost evangelizacije koju Benedikt XVI. posebno stavlja pred vjernike.

Drugog dana kapitula, 23. listopada, sudionici su hodočastili u svetište Gospe od Aparecida, gdje ih je dočekala velika skupina članova FSR-a i Franjevačke mladeži pristiglih iz raznih dijelova Brazila. Bila je to prilika uistinu pokazati franjevačko univerzalno zajedništvo. Misno slavlje predvodio je biskup Caetano Ferrari, franjevac, u koncelebraciji s dvadesetak svećenika. Na povratku u Sao Paulo zaustavili su se u samostanu klarisa "Fazenda Esperanca".

U nastavku rada kapitula, 24. listopada raspravljalo se o radu između dva kapitula, tj. od 2008. godine kada je zasjedanje održano u Budimpešti. Naglasak je posebno stavljen na Franjevačku mladež, prisutnost svjedočenja svjetovnih franjevaca u društvu i aktivnosti usmjerene prema otvaranju novih bratstva četrdeset zemalja diljem svijeta. U tom kontekstu predstavljen je i pregled stanja u svijetu. Tako je iznesen podatak da u svijetu ima oko 350.000 svjetovnih franjevaca i franjevki. Istaknuto je i kako se u pojedinim zemljama provode programi za promicanje i potporu franjevačkim zvanjima, što daje vrlo ohrabrujuće rezultate. U tom pogledu istaknuta je Istočna Europa s velikim brojem članova u dobi između 20 i 35 godina starosti. Zabilježen je i porast bračnih parova koji se uključuju u FSR.

Poticajnu prezentaciju s temom kapitula "Evangelizirati evangeliziran" predstavio je fra Fernando Ventura, OFMCap, a ona je bila osnova za rad u skupinama. Predavač je posebno istaknuo važnost duha blaženstava. Četvrtak, 27. listopada, sudionici su proveli u molitvenom i virtualnom zajedništvom s okupljenima na međureligijskom molitvenom skupu u Asizu.

www.ika.hr/fJV

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska