Korizmena duhovna obnova OFS-a i FRAME Međugorje u Sinju
Datum: 5. travnja 2022.

Podjeli s prijateljima

Korizmena duhovna obnova OFS-a i FRAME Međugorje u Sinju

U subotu, 26.ožujka 2022. članovi FRAME i OFS-a Međugorje organizirali su zajedničko jednodnevno hodočašće  u Sinj, Gospi Sinjskoj. Naš pohod bio je prožet molitvom i druženjem. Pri samom dolasku u Sinj srdačno nas je dočekao fra Antonio Mravak te uputio nam riječi dobrodošlice. Izrazio je posebnu radost što vidi nas iz Međugorja, koji imamo poveznicu, a to je štovanje naše Nebeske Majke Marije. Kratko nam je ispričao o prošlosti župe Gospe Sinjske, ali i o životu danas te istaknuo kako grad Sinj danas ima dosta mladih obitelji te odolijeva  trendu iseljavanja. Župa je živa i u njoj također djeluje Frama kao i OFS te i sami se susreću s brojnim hodočasnicima koji hodočaste u ovo svetište. U crkvi se nalazi slika Gospe Sinjske, naslikana u 15. ili 16. stoljeću, koju je puk donio pred turskom najezdom iz Rame, a Sinjani okrunili u znak zahvalnosti za pobjedu nad Osmanlijama 1715. godine i ukrasili zavjetnim darovima od zlata. Franjevačka crkva i samostan Gospe Sinjske zaštićeno su kulturno dobro.
Fra Renato Galić je predslavio svetu misu u suslavlju fra Zvonimira Pavičića, a slavlje su pjesmom uljepšali  naši  mladi iz Frame. Zatim smo posjetili tvrđavu na kojoj su postavljene postaje puta križa, a pobožnost puta križa vodio je fra Zvonimir Pavičić. Posebno nas je dotakla ljepota prirode i tišina u kojoj smo mogli duboko uroniti u Kristovu muku i smrt te smo tako penjući se postaju za postajom došli do samog vrha na kojem se vijori hrvatska zastava i Gospin kip te kapelica u kojoj je bila čuvana čudotvorna slika Gospe Sinjske. 
Ljepota cetinskog krajolika i usnule prirode koja se polako budi na novi život baš kao i skori dolazak Uskrsa i pobjeda dobra nad zlom, nije nas ostavilo ravnodušnima. Svi smo ponijeli u svojim srcima još poneku korizmenu odluku koja će nas popraviti i potaknuti da budemo bolji. Tako duhovno ispunjeni otišli smo se i tjelesno okrijepiti na zajedničkom ručku u restoranu podno tvrđave.
Nakon odmora nastavili smo dalje naše upoznavanje grada Sinja tako što smo posjetili Muzej Sinjske alke.  Po riječima voditelja muzeja, muzej uključuje mnoštvo odora, opreme i oružja sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike. Posebnu atrakciju čini prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a prikazuje rekonstrukciju bitke pod Sinjem davne 1715.godine.Priliku prošetati lijepim, kamenim uličicama i udahnuti ljepote ovog grada imali smo u slobodnom vremenu. Na samom kraju dana upoznali smo se sa članovima OFS-a i Frame Sinja te im se ovom prilikom od srca zahvaljujemo na srdačnoj dobrodošlici kao i zakusci koju su nam priredili. 
Pomalo umorni, ali sretni i ispunjeni, uputili smo se našim domovima, zahvalni našem duhovnom asistentu, fra Zvonimiru Pavičiću te dragom Bogu i svetom Franji na predivnom danu i mnoštvu primljenih blagoslova!

Vesna Ostojić, OFS Međugorje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska