Datum: 10. ožujka 2019.

Podjeli s prijateljima

Korizmena područna duhovna obnova i susret članova OFS-a Hercegovine s mons. Henrykom Hoserom

Početkom korizme već dugi niz godina svjetovni franjevci Hercegovine okupljaju se na jednodnevnoj duhovnoj obnovi. Ove godine održana je u subotu, 9.ožujka 2019., u Međugorju pod geslom “Za onim gore težite, ne za zemaljskim”, a okupilo se oko 350 članova ovog područnog bratstva.

Nakon zajedničke pjesme “Ja se kajem”, pozdrav i dobrodošlicu uputila nam je područna ministra Mirela Barbarić, koja je posebno naglasila radost i čast da je s nama apostolski vizitator za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Pozdrave je uputio i područni duhovni asistent fra Dane Karačić, naglasivši da je na neki način ovdje prisutan i sam papa preko svog vizitatora nadbiskupa Hosera. Nakon Zaziva Duhu Svetome koje je predmolio domaći duhovni asistent fra Zvonimir Pavičić, svoje razmišljanje na temu “Rast u duhovnosti”, s nama je podijelio nadbiskup Hoser.

Kazao je kako osim tjelesnog rasta, postoji i duhovni rast koji također zahtijeva određene uvjete. Ti uvjeti stvaraju se kroz duhovne kanale, ima ih pet, kao onih pet kamenova koje je Gospa u svojoj poruci ostavila za borbu protiv sotone, a to su: molitva, sakramentalni život, post, djela milosrđa i upravljanje vremenom. Posebno je naglasio da je molitva Božji dar, da u molitvi trebamo vjerovati Bogu, ostvariti povjerenje, da nije dovoljno samo vjerovati u Boga. Molitvom nas Bog osvjetljava, a mi kao svjetovni franjevci poslani smo poticati duhovni rast drugih. U sakramentu ispovijedi pripremamo se za Euharistiju u kojoj primamo kruh svagdašnji da duhovni život. Kroz post dobivamo sposobnost da budemo budni, a djelima milosrđa pokazujemo da su drugi važniji od nas samih. U današnjem ubrzanom načinu života važno je pronalaziti vrijeme za sebe, druge, ali prvo za Boga. Na kraju je nadbiskup naglasio da Bog govori u tišini, pa se treba sklanjati od buke, te svima poželio da u korizmi pronađu svoju tišinu.

Od 17.00 sati sudjelovali smo na molitveno-liturgijskom programu u crkvi sv. Jakova, kroz ispovijed, krunicu i sv. misu.

Dan smo završili u Žutoj dvorani uz bratsko druženje, razgovor i zakusku naših domaćina koji su u toj ulozi već četvrti put. 

Vjerujem da je svatko danas osjetio u srcu koji kanal treba pročistiti, obnoviti da duhovno rastemo i poput sv. Franje živimo Evanđelje.

Tekst: Zora Kvesić, OFS Kočerin
Fotografije: Toni Iličić, OFS Gorica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska