Datum: 23. veljače 2012.

Podjeli s prijateljima

Korizmena poruka fra Ivana Sesara, provincijala

Draga braćo!

Započinjemo milosno korizmeno vrijeme. Ono je povlaštena prigoda za preispitivanje dosadašnjeg življenja u kojem nastojimo uskladiti svoj život s evanđeoskom istinom otvarajući srce Božjoj riječi.

Želim vam, draga braćo, svratiti pozornost na izuzetno aktualnu temu koju je papa Benedikt XVI. odabrao za ovogodišnju korizmenu poruku: Pazimo jedan na drugoga da se potičemo na ljubav i dobra djela (Heb 10,24). U svojoj poruci, koja se temelji na svetopisamskom tekstu iz Poslanice Hebrejima, Sveti Otac prije svega preporučuje pozornost prema drugome. Zanimati se za brata znači otvoriti oči za njegove potrebe. U našem svijetu prožetom individualizmom valja nam ponovno otkriti važnost bratske opomene da zajedno idemo prema svetosti, ističe Sveti Otac.

Kako prihvatiti bratsku opomenu koja ima za cilj zadobiti brata (usp. Mt 18,15)? Kako je shvatiti i prihvatiti kao poziv na zajednički hod prema svetosti što nam ga Papa upućuje i u ovoj korizmi? Nerijetko smo skloniji gledati tuđe grijehe i propuste a zanemarivati vlastite, jer tuđi nam grijesi i prijestupi bodu oči, dok za se i svoje postupke pronalazimo riječi opravdanja i očekujemo od drugih razumijevanje. Kako ostvariti ozbiljnu promjenu života?

Tražeći odgovor na navedena pitanja neophodno je u ovom povlaštenom liturgijskom vremenu ustrajno se vježbati u bratskoj ljubavi koja zahtjeva veliku poniznost i jednostavnost srca. Bratska opomena nikada se ne vodi duhom osude ili uzajamnog optuživanja. Naprotiv, uvijek je potaknuta ljubavlju i milosrđem te proizlazi iz istinske brige za dobrobit drugoga.

Paziti jedni na druge možemo tek onda ako smo spremni prihvatiti i dati oproštenje koje omogućuje novu kvalitetu odnosa među ljudima. Za bratski suživot neophodno je primanje i davanje oproštenja. Oproštenje i pomirenje nužni su za obnovu pojedinca i zajednice. Dar praštanja usmjerava naš pogled srca prema Kristu koji boravi u nama i čije svjetlo treba vidjeti na licu braće koji su pored nas.

Zbog toga vas u ovoj korizmi pozivam, draga braćo, na žarku molitvu da nam Gospodin podari što snažnije iskustvo ljepote bratskog življenja. Taj Gospodinov dar pomoći će nam radosnije i velikodušnije živjeti Kristovu ljubav koja potiče na bratsku solidarnost i dobra djela.

Neka nas u ovoj korizmi Kristova riječ potakne da odgovorno i zauzeto skrbimo oko osobnog spasenja kao i spasenja svojih bližnjih, opominjući, upozoravajući i svjedočeći put izmirenja s Bogom i jedni s drugima.

S ovim mislima i molitvama zazivam zaštitu Majke milosrđa na korizmeni hod cijele naše Zajednice i svakomu od vas upućujem bratski pozdrav.

Mostar, korizma 2012.

Fra Ivan Sesar, provincijal

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska