Datum: 24. listopada 2016.

Podjeli s prijateljima

Kraljeva Sutjeska: 8. nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda

U nedjelju, 23. listopada 2016., održano je 8. nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog red u Kraljevu Sutjesku, mjesto u kojem je stolovala kraljevska obitelj Kotromanić, kralj Stjepan Tomaš i njegova supruga Katarina Kosača. Iako je prošlo više od 500 godina od njezine smrti i danas se pričaju priče i pjevaju pjesme o dobroj i pobožnoj bosanskoj kraljici Katarini, a svjetovni franjevci joj se utječu svojim molitvama za zagovor. Tako se i ove godine u Kraljevoj Sutjesci okupio velik broj hodočasnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Program je započeo u 10.00 pozdravima nacionalnog duhovnog asistenta OFS-a fra Domagoja Šimića, nacionalne ministre Matee Galić i ministra bosanskog područnog bratstva Marijana Begića, a zatim je izlaganje na temu „Franjo i franjevci danas“ održala Ljerka Mikić, područna učiteljica formacije bosanskog bratstva OFS-a.

Nakon predavanja molila se krunica a zatim je uslijedila svečana sveta misa koju je predvodio fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici, uz koncelebraciju fra Domagoja Šimića i još 10ak fratara. Fra Miro je u propovijedi najprije govorio o blaženoj Katarini, istaknuvši najvažnije značajke njenog životopisa, a zatim se osvrnuo na nedjeljna čitanja, koja nam poručuju da je Bogu mrska oholost i uznositost a mila poniznost i jednostavnost.

Nakon mise, u dvorištu samostana održana je tradicionalna smotra folklora, a pridošla braća i sestre svjetovni franjevci ostali su u zajedništvu i druženju.

Točan broj svjetovnih franjevaca koji su u nedjelju hodočastili blaženoj Katarini, nažalost, ne znamo, ali svakako treba istaknuti kako je iz hercegovačkog područnog bratstva sudjelovalo oko 160 svjetovnih franjevaca a s njima su hodočastili i župljani koji nisu članovi OFS-a. Sudjelovala su bratstva: Posušje, Posuški Gradac, Kočerin, Mostar, Čitluk, Čerin, Drinovci, Gorica, Široki Brijeg, Humac, Klobuk, Vitina i Veljaci. A od duhovnih asistenata na hodočašću su bili fra Dane Karačić iz Širokog Brijega i fra Marko Dragićević iz Posušja.

Josipa Vukoja, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska