Datum: 7. srpnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Lijepa (kasna) vijest iz posuškog bratstva: slavlje duhovnog asistenta

Dana 22. svibnja naš donedavni duhovni asistent fra Dobroslav Begić slavio je šezdesetu obljetnicu misništva, svoju dijamantnu misu. Događaj je to za pamćenje za cijelu župu. Već od najave misnog slavlja, mnogi župljani su htjeli sudjelovati u pripremama na bilo koji način, tako da je glavni organizator proslave fra Mario Knezović na kraju morao dijeliti zaduženja, za koja se moralo izboriti.

Misno slavlje održano je u kripti posuške crkve u zajedništvu s 1500 vjernika, uz koncelebraciju 20 svećenika. Među njima je bio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar i fra Hadrijan Sivrić, koji je također nedavno proslavio svoju dijamantnu misu. Fra Dobroslav je tijekom misnog slavlja zahvaljivao Bogu za milost služenja proteklih 60 godina, te u svoje molitve uključio roditelje, braću u Kristu, svu rodbinu, prijatelje, poznanike i sve župljane. Liturgijskim pjesmama oduševio je župni zbor Fra Grga Martić. Po završetku misnog slavlja uslijedili su prigodni govori i čestitanja, kroz koje smo se prisjetili fra Dobroslavovog života i svećeništva. Rođen je 3. siječnja 1928. u Posuškom Gracu. Mladu misu slavio je u svom rodnom mjestu 1951. godine. Vršio je službe župnog vikara, župnika, odgojitelja mladih fratara i definitora Provincije. Od 4. listopada 1995. pa do siječnja ove godine, kada ga je bolest onemogućila u daljnjem radu, bio je duhovni asistent mjesnog bratstva FSR-a Posušje. Za njegovog duhovnog vodstva u bratstvo je primljeno oko 110 novih članova. Naša ministra mu je zahvalila na svemu što je za nas učinio, te mu uručila prigodan dar, a što drugo nego sliku svetog Franje s posvetom i popisom članova bratstva. Slavlje je nastavljeno na pučkom domjenku uz okrepu, druženje, slikanje i čestitanja. Po polasku kućama dobili smo prigodne sličice za uspomenu.

Inače, fra Dobroslav je od samog početka svoga služenja u našoj župi jako omiljen svećenik. To pokazuje sudjelovanje preko 1500 vjernika na slavlju njegove dijamantne mise. To pokazuju i brojne čestitke upućene njemu i obitelji sa svih strana gdje žive naši Posušani. Citirala bih jedan komentar sa stranice posuške Frame koji je uputio jedan čitatelj za fra Dobroslava: „Tako mali, a tako VELIKI! Svojom jednostavnošću i nenametljivošću osvojio je podjednako srca i mladih i starih. Ovaj fratar zrači posebnom dobrotom. On se jednostavno voli. Neka ga dobri Bog čuva i da još poživi s nama.“ Svi mu to od srca želimo!

PS. Pjesma napisana i izrečena u čast fra Dobroslava!

 

Mjesno bratstvo FSR-a
Posušje, 22. 05. 2011.

Dragom fra Dobroslavu povodom 60-te obljetnice misništva

Godine mnoge prođoše brzo, 60 ljeta služenja Bogu,
i u zdravlju i u bolesti, nije rekao ja ne mogu.
Nego se vraćao svetom oltaru, u istom onom franjevačkom žaru,
slavio mise na slavu Bogu,
vjerno služio nama svima, velikima i malima.

Blage riječi i topla ljudska ruka, miljenik je cijeloga puka.
Mnoge je grijehe otpustio, zalutale usmjerio,
Ko dobri pastir svoga stada, ne da nikom da nastrada.

Posebna mu je dužnost sveta, asistenta Trećeg Reda,
ponovno nas okupio, po Pravilu ustrojio,
Svetom Franji povjerio,
da živimo kako treba , i nađemo put do neba,
u Pravilu kako piše, da nas bude uvijek više.
Sad smo veći, jači, bolji, zahvaljujući Božjoj volji,
i dragoj Gospi što nam je dala, našeg fratra Dobroslava.

Molimo te dragi Bože, ti učini što se može,
da poživi mnogo ljeta, da se slavi obljetnica -SEDAMDESETA!
Dragi naš fra Dobroslave, od srca Vam čestitamo!

Vaši trećari!
(napisala A. Bago)

Ana Bago, FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska