Datum: 30. kolovoza 2012.

Podjeli s prijateljima

Ljetna duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva

Na blagdan sv. Ljudevita 25. kolovoza 2012., Franjevački svjetovni red Hercegovine imao je svoju duhovnu obnovu u Drinovcima pod geslom: S Marijom kroz „vrata vjere“. Duhovnu obnovu je priprmilo područno vijeće FSR-a u suradnji s mjesnim bratstvom Drinovci. U 16:30h ispred crkve sv. Mihovila okupilo se oko 200 članova FSR-a iz hercegovačkih bratstava. Susret je započeo pozdravima i dobrodošlicom područne ministre Marije Brekalo. Riječi dobrodošlice uputio nam je i drinovački župnik fra Marko Jurič. Potom je fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent FSR-a, uz pozdrave uputio i riječi ohrabrenja da samo uz Božju pomoć možemo rasti u vršenju Božje volje i da je to idealan put da naš franjevački poziv procvjeta. Nakon toga uslijedilo je zaziv Duhu Svetomu koji smo zajedno izmolili. Uslijedilo je predavanje na temu: S Marijom kroz „vrata vjere“ koje je pripremila Ana Bago, ministra bratstva u Posušju i područna doministra FSR-a. Svoje izlaganje počela je molitvom Zdravo Marijo. Odmah na početku postavila nam je pitanje: Što znači vjera u Boga za nas kršćane? Odgovor je, kazala nam je, u Novom Zavjetu a to je prihvatiti navještaj Kristova kraljevstva. Ali, opet to je vlastito, posebno iskustvo i kao takvo možemo ga prenositi na druge. Spomenula je također da su vrata vjere uvijek za nas otvorena, ali da je na nama kako ćemo prijeći prag. A Gospodin stoji na vratima i tiho čeka. Na tom putu pomaže nam Majka Marija koja je, postavši Kristova majka, svima nama darovala vječni život. Kao njegova majka pratila ga je na svim njegovim putovima, od prvog čuda u Kani pa sve do raspeća i uskrsnuća. Nikad nije prestala vjerovati i samim time je sačuvala vjeru svih nas. Marija nam je najkraći put do Isusa, štit od zamki a primjer za to su nam svi svetci koji su joj se utjecali. Naš Serafski Otac ju je posebno štovao i u Pravilu nalaže da ju svi častimo i bezuvjetno ljubimo. Ona je zaštitnica našega Reda. Ona je primjer kako živjeti Evanđelje, a to je stalno davati život i prostor Isusu! „ I nama je, kao i Mariji, živjeti od vjere u teškim trenucima jer je jedino križ put u novi život!“, kazala je sestra Ana. Marija je odgojiteljica Crkve i zaštitnica svijeta jer joj se svi utječu. Što god je Eva izgubila neposluhom, Marija je spasila vjernošću i posluhom. I na kraju se postavlja pitanje kako joj zahvaliti, a odgovor je: Nasljedovati ju! Sestra Ana je završila izlaganje uz misao da trebamo koračati s Marijom do Gospodina i prepustiti joj da upravlja našim koracima.

Nakon predavanja uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Josip Vlašić uz koncelebraciju fra Marka Juriča i fra Željka Grubišića, duhovnog asistenta FSR-a Gorica. Sveto misno slavlje uzveličao je zbor Frame Drinovci. U svojoj propovijedi fra Josip nas je upoznao sa likom svetog Ljudevita i potaknuo nas da nam, baš kao i sv. Ljudevitu, obitelj bude prvo mjesto gdje treba živjeti svoj franjevački poziv. Također nam je svima učiti od njega o poniznosti, strpljivosti a napose da budemo velikodušni u žrtvi i praštanju. Sveti Ljudevit neka bude uzor svima, posebno muževima i muškarcima. Fra Josip je završio riječima: „Slušajte ljude, slušajte Crkvu i živite svojim ritmom!“ Nakon svete mise uslijedilo je kratko Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu. Na koncu smo svi radosno otpjevali himnu Franjevačke mladeži u BiH Usudi se.

Nakon duhovne okrijepe svi smo se uputili u crkveno dvorište gdje nas je čekala zakuska koju su pripremile vrijedne ruke naše braće i sestre iz bratstva Drinovci. Uz okrjepu i razgovor ostali smo u bratskom zajedništvu, zahvaljujući Gospodinu za ljepotu bratstva.

Božica Ivanković, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska