Datum: 29. rujna 2014.

Podjeli s prijateljima

Mons. Jose Rodriguez Carballo susreo se s članovima Frame i OFS-a Mostar

U subotu, 27. rujna 2014. u franjevačkom samostanu u Mostaru održan je Redovnički dan na kojemu se okupilo oko 350 redovnika i redovnica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Predavanje na temu „Poziv radosti Evanđelja“ održao je fra José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Cjelodnevni program završio je u 18.00 molitvom Večernje.

Nakon večernje svete mise i devetnice sv. Franji mons. José Rodríguez Carballo susreo se s članovima Franjevačke mladeži i Franjevačkog svjetovnog reda Mostar. Uz framaše i svjetovne franjevce susretu su nazočili i duhovni asistenti tih bratstava fra Josip Vlašić i fra Antonio Šakota te gvardijan fra Iko Skoko.

Fra José Rodríguez Carballo bivši je generalni ministar Franjevačkog reda, a papa Franjo ga je prošle godine imenovao tajnikom Zbora za posvećeni život i društva apostolskog života i istodobno ga imenovao naslovnim biskupom Belcastra s dostojanstvom nadbiskupa.

Na početku susreta biskupu je riječi dobrodošlice izrekao Mate Penavić, ministar OFS-a Mostar, te se s radošću prisjetio susreta s mons. Joseom, kada je 2007. bio u vizitaciji Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji te se tom prigodom u Tomislavgradu susreo s članovima Frame i OFS-a Hercegovine.

U svom obraćanju prisutnima mons. Jose je također rekao da se jako dobro i rado sjeća tog susreta u Tomislavgradu. Naglasio je kako će Mostar biti onakav kakvog ga katolici u tome gradu učine te poručio framašima i svjetovnim franjevcima: „Sposobni ste promijeniti lice ovoga grada.“

Pozvao je prisutne da budu misionari u svojim obiteljima i na poslu a posebno mlade da budu misionari mladima. Istaknuo je kako zna da je franjevaštvo u Mostaru živo i snažno te izrazio želju da fratri, framaši i svjetovni franjevci budu svjetlo i kvasac društva, ali uvijek u franjevačkoj radosti i uvijek kao franjevačka obitelj.

Na kraju su framaši mons. Joséu uručili dar, koji su sami izradili, kako bi ga podsjećao na ovaj susret i time mu zahvalili na posjeti i upućenim poticajnim riječima.

Ankica Zelenika, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska