Datum: 4. srpnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Mostarski FSR hodočastio u Brestovsko

Kao što je poznato, na Cvjetnicu ove godine (2011.) službeno je započelo slavlje 800-te obljetnice utemeljenja Drugog franjevačkog reda, Reda sv. Klare, a završava svetkovinom sv. Klare 2012. godine. Tom prigodom naše bratstvo je odlučilo pohoditi Samostan sestara klarisa u Brestovskom te imati kod njih duhovnu obnovu. Duhovna obnova je održana na blagdan Prečistog Srca Marijinog, 2. 7. 2011. godine.

Krenuli smo u ranim jutarnjim satima ispred crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru. Kroz molitvu i pjesmu stigli smo na odredište. Tamo nas je radosno dočekao fra Vinko Tomas, duhovnik sestara klarisa. Odmah po dolasku slavili smo Svetu Misu sa sestrama klarisama koju je predvodio naš duhovni asistent fra Josip Vlašić. U svojoj homiliji fra Josip nam je govorio o Mariji kao onoj koja se najbolje znala suživjeti s Kristom. Nakon propovjedi sestra Klara nam je izložila o Klarinom napuštanju svijeta i odlasku u samostan. Budući da Papa prigodom 800-te obljetnice osnutka Reda sestara klarisa podjeljuje potpuni oprost imali smo i prigodu za Sakrament Pomirenja, te smo na kraju Svete Mise, pošto smo se pričestili, zajednički izmolili na nakanu Svetog Oca (Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Vjerovanje) kako bi primili potpuni oprost. Uz blagdan Prečistog Srca Marijinog zajednički smo izmolili i molitvu posvete Srcu Marijinu.

Nakon Svete Mise framaši su za nas priredili predstavu o franjevaštvu, predstavili su sva tri reda i Framu. Pošto smo se duhovno okrijepili, uslijedila je tjelesna okrepa. Zajednički smo objedovali u jednoj od prostorija samostana. Tu su nam sestre klarise svjedočile o svome pozivu i ulasku u samostan. Na nagovor sestara i fra Josip nam je posvjedočio o svom svećeničkom pozivu. Dok su se u našim srcima izmjenjivale emocije približilo se vrijeme polaska. Još smo obišli župnu crkvu te se zaputili prema Fojnici gdje smo posjetili jedan od najstarijih franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini i samostanski muzej. Nakon toga krećemo u Kiseljak kod Školskih sestara franjevki. Sestre su nas srdačno dočekale i progovorile nekoliko riječi o vrtiću Svetog Franje za kojeg se one brinu.

Obogaćeni duhovnim iskustvima i ispunjeni milošću krećemo u Mostar. Na kraju nam ne preostaje ništa drugo nego moliti od Gospodina milost da ono što je započeo u nama i dovrši, te poput svete Klare moliti da uvijek bude s nama te da učini da budemo uvijek s Njim.

Branka Barišić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska