Datum: 22. ožujka 2011.

Podjeli s prijateljima

Mostarsko bratstvo: fra Iko o komunikaciji…

U utorak, 22. ožujka u 19 sati, u sklopu formativnih susreta članova FSR-a mostarskog mjesnog bratstva koji su u početnoj formaciji (kandidati za novicijat, novaci, prvozavjetovanici), fra Iko Skoko, gvardijan mostarskog samostana i profesor komunikologije na Mostarskom sveučilištu, održao je predavanje na temu Kako komuniciramo? Vrlo jednostavnim riječima i služeći se konkretnim slikama, fra Iko je nepunih sat vremena na visokoj razini držao pozornost 60 svjetovnih franjevaca. Posebnu pozornost slušatelja privukao je govorom o štitovima koji postoje u komunikaciji. Ti tzv. nevidljivi štitovi su ponekad zapreka za dobru komunikaciju, ali su često i potrebni kako bi komunikacija bila zdrava tj. kako ne bi „uništila“ primatelja informacije. Mudrost je znati kada se poslužiti tim nevidljivim štitom, a kada ga otkloniti.

Budući da je bratstvo bitna oznaka života u Franjevačkom svjetovnom redu, a bratstvo se gradi ili razara međusobnom komunikacijom, fra Iko je nabrojio pet uvjeta koji moraju postojati za dobru komunikaciju: moderator, reći, čuti, razumjeti i zaključiti. Nesretnost naše komunikacije često je u preskakanju ovih točki. Često smo oni koji kažemo i odmah zaključujemo. Niti su drugi nas čuli, niti smo mi drugog čuli. Također, niti je onaj drugi nas razumio, niti smo mi njega razumjeli. Mimo toga doći do zaključka, znači imati lošu komunikaciju.

Pri koncu svog predavanja fra Iko je govorio o Bibliji kao "udžbeniku" dobre komunikacije. U tom kontekstu, Isusa je predstavio kao vrhunskog komunikatora, spomenuvši pri tome svoga pokojnog profesora, koji je bio ateist, ali koji je gotovo plakao slušajući evanđeoski ulomak koji govori o Isusovom susretu sa Zakejom. Tu nije bio kraj fra Ikinom komuniciranju sa svjetovnim bratstvom, nego je na samom koncu ispričao jednu priču koja za cilj ima razumijevanje komunikacije na primjeru likova kojih se priča dotiče. To je bila svojevrsna zagonetka koju je potrebno riješiti po ključu onih pet uvjeta za dobru komunikaciju. Dakako, odgovor na pitanje „Tko je u priči gubitnik?“ nismo dobili, nego je fra Iko rekao kako mu se u narednim danima mogu javiti oni koji smatraju da su došli do rješenja.

Nakon fra Ikinog predavanja, fra Josip je naglasio da franjevačka duhovnost nije samo euharistijska, biblijska, marijanska, nebeska… Ona je bitno realna, ljudska, utjelovljenska, bliska, iskrena, prizemljena… I do izražaja dolazi u običnosti naše svakodnevice, kao i u skromnoj veličanstvenosti naših bratskih susreta… Dobra komunikacija znak je zdrave duhovnosti tj. franjevačke duhovnosti.

Bilo bi zanimljivo promisliti Franjin stil komunikacije…
Tko zna, možda nas fra Iko iznenadi upravo s takvom ponudom!

fJV

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska