Datum: 30. svibnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Mostarsko bratstvo na svom tzv. duhovskom kapitulu

Subotu, 28. svibnja 2011., članovi bratstva FSR-a Mostar proveli su na poseban način. Svakome je ponekada potrebno odmaknuti se od svoje svakodnevnice. I sv. Franjo je često odlazio u prirodu sa svojom braćom kako bi meditirali i molili. Tako smo i mi svoj tzv. duhovski kapitul proveli u parku prirode Blidinje, točnije u Masnoj Luci.

Kako je Euharistija središte života Crkve, pa tako i središte života bratstva, zajedništvo smo započeli slavljenjem svete mise koju je predvodio naš duhovni asistent fra Josip Vlašić. U propovijedi nam je posvijestio Isusove riječi iz evanđelja te istaknuo sv. Mariju Anu Paredes, sveticu koja je bila franjevačka svjetovnjakinja i blaženu Bartolomeju Bagnesi, dominikansku svjetovnjakinju, čiji se spomendan slavio a koje su uistinu živjele uzornim svetačkim životom. Nakon mise kratko smo se upoznali s poviješću franjevačke prisutnosti u Masnoj Luci, čuli nekoliko riječi o crkvi i cijelom kompleksu te smo obišli stalni postav galerije. Potom smo se spustili do livade gdje smo zajedništvo nastavili uz zabavu i rekreaciju. Dok su neki šetali uživajući u prirodi i berući ljekovite biljke, drugi su se rekreirali igrajući graničara, nogometa i odbojke. U ekipama su bile zastupljene sve dobne skupine što je jako dobro funkcioniralo i svi su se zabavljali i uživali.

Kako bi se još bolje upoznali izvlačili smo listić na kojemu je bilo ime brata i sestre s kojim smo 15-ak minuta prošetali i razgovarali. Zatim smo se svi okupili i u prvom licu predstavili osobu s kojom smo razgovarali. Saznali smo dosta zanimljivih stvari jedni o drugima: čime se tko bavi, kako provodi slobodno vrijeme, tko intenzivno traži posao a tko dečka ili curu…

Nakon gotovo cjelodnevnog zajedničkog druženja došlo je vrijeme i za osobnu meditaciju i molitvu. Uvod u ovaj dio našeg „boravka na gori“ napravila je sestra Dragana Raič pročitavši meditaciju o samoći i prirodi. Svatko je uzeo po jedan listić na kojemu je bio citat iz Biblije i otišao sam meditirati. U trenutcima provedenim u prirodi i samoći, uz pjev ptica i lagani povjetarac, svatko je ušao u dubinu sebe i, nadahnut pročitanim citatom, preispitao svoj svakodnevni život i svoj život kao svjetovnog franjevca. Vjerujem da smo se svi prisjetili Franjinih odlazaka na La Vernu i druga njemu draga samotna mjesta te koliko je sv. Franjo volio prirodu i sva stvorenja. Vjerujem i da je svatko od nas osjetio Božju blizinu i zahvalnost za sve stvoreno.

U smiraj dana ponovno smo se okupili u crkvi svetog Ilije gdje smo molili Večernju iz časoslova te potom ostali u klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Život u bratstvu uči nas da se radosno i spremno izjednačavamo sa svim ljudima, a iz euharistije, klanjanja i osobne molitve crpimo snagu i učimo kako biti u svijetu ali ne i od svijeta. Zadaća i poslanje nas svjetovnih franjevaca je da svojim životima svakodnevno svjedočimo Evanđelje u svijetu, i stoga smo se nakon duhovnog i tjelesnog odmora i obnove vratili kućama još spremniji drugima donositi radost i nadu.

Josipa Vukoja, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska