Datum: 5. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Najstarija hrvatska klarisa proslavila 100. rođendan

Uoči blagdana sv. Franje, u ponedjeljak, 3. listopada u samostanu klarisa u Mikulićima u Zagrebu 100. rođendan proslavila je s. M. Izabela Radin. Slavlje je bilo obilježeno večernjim misnim slavljem te prigodnim pjesmama i čestitkama sestara. Svečarici čestitke su uputili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i dubrovački biskup Mate Uzinić.

S. M. Izabela Radin, krsnim imenom Mare, rođena je u obitelji s petero djece, od oca Pera i majke Ane, r. Miljas u selu Mihanići, župa Pridvorje, Dubrovačka biskupija. U 9. godini ostaje bez oca, a sa 17. bez majke i brata, te je tako još maloljetna preuzela brigu za mlađeg brata i sestru. Mala obitelj uzdržavala se radom i prodajom povrća iz svog vrta. Premda je poziv za posvećeni život osjećala još kao djevojčica, konačnu odluku donijela je u 25. godini stupivši u Družbu sestara franjevki od Bezgrešnog Začeća na Dančama. Godine 1938. u drugoj skupini sestara odlazi u Argentinu, gdje preuzima brigu za napuštenu djecu u nekoliko zavoda. U Red sv. Klare prelazi 1960. godine ulaskom u samostan klarisa koje su tada još bile u Samoboru. U tom istom samostanu već je bila njezina mlađa sestra Luce (+2007.). U samostanu se odmah uključila u posao izrade misnoga ruha za potrebe novoosnovanog i siromašnog samostana. Kada su sestre prešle u Zagreb, s. Izabela je sudjelovala u podizanju betonskoga klauzurnog zida. Kasnije je vodila posao koji je bio glavni izvor prihoda za uzdržavanje zajednice: izrađivanje popluna.

S. M. Izabela ima još živućeg brata Stjepu (r. 1915.) koji s obitelji živi u Americi.

I u stotoj godini s. M. Izabela još je pokretna, pamćenje je vrlo dobro služi, dolazi koliko može na zajedničku molitvu, a sve donedavno obavljala je svoje radne dužnosti. Sestre joj se rado obraćaju za savjet pri radu, te vole poslušati njezina životna iskustva, koja iznosi sa svim potankostima.

www.ika.hr

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska