Datum: 30. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

O kapitulu hrvatskog nac. bratstva FSR-a

Marija je uredno i na vrijeme napisala o sudjelovanju članova našeg nacionalnog bratstva na kapitulu hrv. nacionalnog bratstva FSR-a, ali smo propustili njezin tekst objaviti na stranicama! S malim (?) zakašnjenjem sada to činimo!

U kući susreta Tabor, u Samoboru, je od 7. do 9. listopada 2011. održan 11. redovni kapitul Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR), pod predsjedanjem nacionalnog ministra Stjepana Kelčića. U isto ovo vrijeme i u istom prostoru održavala se i skupština Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži, pod predsjedanjem nacionalnog predsjednika Ivana Bambira. Povremeno, obje skupštine su imale zajedničke točke. Kao gosti na Kapitulu smo sudjelovali i mi, članovi Franjevačkog svjetovnog reda Bosne i Hercegovine. Ankica Zelenika, nacionalna doministra, Ivan Šekelja, nacionalni rizničar i Marija Brekalo, područna ministra hercegovačkog bratstva. Ispred Frame BiH, kao gosti na skupštini Frame, su bili Josipa Vukoja, nacionalna predsjednica, Josip Madžar nacionalni dopredsjednik i Josipa Matić, nacionalna tajnica.

Na Kapitulu su podnijeta izvješća o radu svih članova Nacionalnog izvršnog odbora, po službama, kao i ministara područnih bratstva. Fra Augustin Kordić je predstavio „Franjevačke izvore“, a fra Zvonimir Brusač novo izdanje „Obrednik FSR-a“ kao i matičnu knjigu mjesnih bratstava FSR-a. Dario Brigić, međunarodni vijećnik, predstavio je pripremni dokument za Generalni kapitul FSR-a u Brazilu, „Evangelizirani da bi evangelizirali“, koji će se održati od 22. do 29. listopada 2011. Dario je iznio i poticajno razmišljanje na temu evangelizacije. Predstavljen je i list Bratstvo – glasilo Hrvatskog nacionalnog bratstva FSR-a. Usvojene su smjernice za naredno trogodište, kao i program rada, te kalendar događanja u 2012. godini. Subota večer bila je rezervirana za RUZ- rastimo u zajedništvu, koju su zajedno animirali članovi FSR-a kao i Frame. Tema RUZ-a je bila „Greccio moga kraja“. Svako područje je predstavilo detalje proslave Božića. Tako smo i mi, predstavnici BiH, predstavili naše običaje. Iz Rame nam je stigla rakija, a vrijedne ruke sestara iz mostarskog bratstva FSR-a pripremili su božićne kolače. Sve je bilo popraćeno božićnim pjesmama, tako da smo imali pravi božićni ugođaj.

Zahvalni smo braći i sestrama iz Hrvatske, što smo mogli sudjelovati na njihovom Kapitulu, učiti od njih i vjerujemo da ćemo naučeno moći primijeniti u našem bratstvu.

Marija Brekalo, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska