Datum: 14. rujna 2011.

Podjeli s prijateljima

Obnavlja se FSR na Kočerinu

U nedjelju, 11. rujna 2011., duhovni asistent hercegovačkog Franjevačkog svjetovnog reda fra Josip Vlašić, u dogovoru s mjesnim župnikom fra Mladenom Vukšićem pohodio je župu Kočerin i tom prigodom predvodio tri euharistijska slavlja: dva u župnoj crkvi, a jedno u crkvi u Ljubotićima. U propovijedi je misno evanđelje povezao sa svetim Franjom te je nastavio govoriti o njegovoj suvremenosti i privlačnosti. Posebno se zadržao na poruci i pomoći koju Franjo i njegova duhovnost mogu darovati onima koji žele svoj kršćanski put živjeti u Franjevačkom svjetovnom redu. Fra Josipovo propovijedanje potkrijepljeno je svjedočenjem troje svjetovnih franjevaca iz mostarskog mjesnog bratstva: Ankice Zelenike, mjesne ministre, majke i supruge; Mate Penavića, oca dvoje djece čija je supruga također član FSR-a te Josipa Brekala, studenta računarstva, čija je zaručnica također članica FSR-a. Na koncu mise, fra Josip je sve one koji žele štogod više čuti o franjevačkoj svjetovnoj duhovnosti pozvao da dođu u prostorije župnog ureda na Kočerinu u srijedu, 14. rujna.

U srijedu je na susret došlo 63 župljana. Među njima je bilo i mladih i starih, muškaraca i žena. Susret, koji se održao u crkvi, je započeo pjesmom i molitvom Duhu Svetom. Prisutnima se najprije obratio fra Josip, a potom im je predstavio Mariju Brekalo, područnu ministru FSR-a, i Milu Čuljak, područnu povjerenicu za formaciju. Fra Josip je govorio o milosti i čudesnosti franjevačkog poziva, o radosti življenja u bratstvu i o osobnom duhovnom „profitu“ kojeg čovjek iskustveno doživljava u onom trenutku kada se otvori Bogu. Život u FSR-u to definitivno omogućuje. Mila Čuljak je najprije osobno posvjedočila o svom iskustvu života u FSR-u te je nastojala prisutnima predstaviti put formacije: od simpatizerstva, do davanja trajnih zavjeta. Naglasila je kako je u ovo naše vrijeme pravo bogatstvo usvojiti norme Franjine duhovnosti i poslužiti se njima kako bismo ostali slobodni. Marija Brekalo, koja je rodom iz ove župe, prisjetila se svojih dana u Frami te je posvjedočila kako joj se potpuno logičnim učinio nastavak svog života s Bogom kroz FSR. Posebno je naglasila vrijednost življenja svog poziva u bratstvu koje puno daruje, ali koje isto tako i traži. Ohrabrila je prisutne da krenu na put s bratom Franjom, priznajući da je oživljavanje ovog bratstva bogatstvo i razlog radosti za cijelo područno bratstvo, pa i za cijeli Red.

Na koncu se prisutnima obratio i župnik fra Mladen, koji je zainteresirane pozvao da se već u sljedeću srijedu okupe u isto vrijeme te će pomalo početi sa svojim susretima.

Važno je spomenuti da se 10-ak članova Franjevačke mladeži iz ove župe, koji studiraju u Mostaru, već nekoliko godina uključilo u život FSR-a u Mostaru te su tu neki već dali i svoje zavjete. S ovim činom oživljavanja i obnavljanja kočerinskog FSR-a pruža se mogućnost i mladima iz Frame da nastave put svog franjevačkog poziva u vlastitoj župi. Nadat je se da će i druge župe slijediti ova nastojanja!

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska