Datum: 12. prosinca 2010.

Podjeli s prijateljima

Obred zavjetovanja članova FSR-a u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru

Došao je i taj dan u našem bratstvu! Dan je to zavjetovanja ili obećanja življenja evanđeoskog života mladih i malo manje mladih ljudi koji su osjetili poziv da žive Evanđelje po primjeru sv. Franje. Kroz tri godine zajedničke pripreme, upoznavanja sv. Franje, franjevačkoga svjetovnog reda konačno je došlo vrijeme za zavjetovanje.

      Dan uoči zavjetovanja, 20. 11. 2010. godine u našoj franjevačkoj samostanskoj crkvi, u poslijepodnevnim satima održana je duhovna obnova za sve članove FSR-a koju je vodio fra Ivan Dugandžić, veliki teolog i znanstvenik, a prije svega veliki svećenik. Svojim predavanjem o Evanđeoskim temama sve je prisutne oduševio. Fra Ivan je tumačio Isusove besjede na jedan jednostavan i razumljiv način, iz jednog novog kuta gledanja, povezujući tako Isusa iz Evanđelja s nama, današnjim ljudima. Nakon predavanja uslijedio je rad po skupinama u kojima smo raspravljali o nekim ključnim pitanjima za naše bratstvo, te su sve grupe na kraju izložile svoj uradak drugim članovima bratstva. U 17 sati zajednički smo izmolili Večernju iz Časoslova, nakon čega smo se zaputili u crkvu gdje smo imali priliku za sakrament svete ispovijedi, kako bi sutra čista srca mogli stali pred Gospodina, otvoreni Njegovoj milosti. Svoju duhovnu obnovu završili smo gozbom ljubavi, svetom Misom, kako to i priliči.

      U nedjelju, 21. 11. 2010. godine na pučkoj sv. Misi, u 11 sati, u crkvi punoj vjernika članovi Franjevačkoga svjetovnog reda, njih 38, položilo je svoje zavjete Bogu, svoja obećanja da će živjeti Evanđelje Isusa Krista po primjeru sv. Franje, držeći se pravila FSR-a. Jedna skupina trećara položila je svoje prve zavjete (njih 27), dok je druga skupina (njih 11) položila svoje trajne, doživotne zavjete. Simbolično je to što se obred zavjetovanja dogodio nekoliko dana nakon što smo proslavili zaštitnicu Franjevačkog svjetovnog reda, sv. Elizabetu Ugarsku. Ali ni to nije sve. Trećari su svoje zavjete položili na blagdan Krista Kralja, na dan kada se slavi kraljevstvo istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira. Naš učitelj u Kristu, sv. Franjo često je sebe nazivao Glasnikom Velikoga Kralja. Taj dan i svi svjetovni franjevci našeg bratstva su poput sv. Franje željeli postati glasnikom Krista Kralja kojem su rekli svoje „Evo me“.

      Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan samostana fra Iko Skoko, koji je u svojoj propovijedi istaknuo da su svi kršćani pozvani živjeti Evanđelje, a posebice svjetovni franjevci koji daju svoje obećanje Bogu da će živjeti Evanđelje u svijetu. Na kraju svoje propovijedi fra Iko je poželio svim prisutnima hrabrost i odvažnost da pretaču svoj život u Evanđelje i Evanđelje u život.

      U obredu zavjetovanja, kako to predviđa Obrednik FSR-a, sudjelovali su ministra našeg mjesnog bratstva, s. Ankica Zelenika, kao i naš duhovni asistent fra Josip Vlašić. S. Ankica je u ime Crkve i Reda primila naše zavjete, a fra Josip ih je u ime Crkve i Red potvrdio. Nakon obreda zavjetovanja, uslijedilo je naravno čestitanje i simboličan poklon, znak Tau, koji nam je naša ministra ponosno stavila oko vrata.
Na kraju Mise, nakon Božjeg blagoslova bila je neizbježna zajednička fotografija (naravno, za fejs!) kao i skromna zakuska. Zajedno sa svojim roditeljima, prijateljima, ali neki i sa svojom djecom, unucima i supružnicima zaputili smo se na naše malo slavlje. U ozračju svoje braće i sestara i obitelji okrijepili smo se uz specijalitete naših vrijednih trećarica i trećara, te uz pjesmu nastavili druženje.

      I što još na kraju reći nego da je bilo prelijepo, premoćno slušati srca, neka malo mlađa, neka malo starija, neka malo jača, neka malo slabija, kako kao jedno kucaju za Krista Kralja. 

Dijana Milović, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska