Datum: 23. ožujka 2015.

Podjeli s prijateljima

Održan godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 20. do 22. ožujka 2015. u franjevačkoj kući molitve i susreta Domus pacis u Međugorju. Prema odredbama GK i Statuta OFS-a na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava, područna predsjednica Frame te zastupnici područnog bratstva Frame. U radu ovogodišnjeg kapitula sudjelovalo je ukupno 37 sudionika iz 11 kanonskih oblikovanih bratstava, zastupnici iz dva bratstva u formaciji, Vitine i Posuškog Graca, područna predsjednica Frame Marijana Mikulić te predstavnice Frame Marija Soldo i Josipa Matić.

Nakon sudjelovanja u večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova, kapitul je otvoren Večernjom molitvom iz Časoslova. Nakon pozdrava područne ministre Ankice Zelenika, koja je predsjedala kapitulom, duhovnog asistenta OFS Međugorje fra Ivana Landeke ml. te područnog duhovnog asistenta fra Ljube Kurtovića, rad je nastavljen godišnjim izvješćima mjesnih ministara. Izvješća su podnijeli ministri: Milena Bošnjak (Gorica), Jure Čilić (Međugorje), Marijana Barbarić (Čerin), Vjekoslav Bagarić (Tomislavgrad), Zdenka Miličević (Čitluk), Ljilja Galić (Široki Brijeg), Milenka Knezović (Humac), Ante Glavaš (Drinovci), Mate Penavić (Mostar), Branka Barišić (Posušje) i Josipa Vukoja (Kočerin).

U subotu prijepodne članovi područnog vijeća Ankica Zelenika, Mila Čuljak, Vinko Glibić i Josipa Vukoja iznijeli su svoja izvješća za proteklu godinu, a zatim je uslijedila rasprava o izvješćima kako mjesnih vijeća tako i područnog vijeća. Iz izvješća je vidljiva bogata aktivnost pripadnika Franjevačkog svjetovnog reda na raznim poljima, ali je zaključak bio u duhu riječi sv. Franje: Braćo počnimo ispočetka jer još ništa nismo učinili.

U popodnevnim satima Vinko Glibić, povjernik za Framu u Područnom vijeću, održao je predavanje pod naslovom „Povratak na izvor“ u kojem je istaknuta važnost molitve, posta, žrtve i života u bratstvu.

Nakon sudjelovanja u večernjem programu u crkvi sv. Jakova, večere i molitve Časoslova sudionici su pogledali potresni film „Naša majka“ snimljen prema istinitom događaju.

Slijedilio je klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom koje je predvodio fra Ljubo Kurtović. Klanjanje je nastavljeno cijelu noć.

U nedjelju jutro, donesene su smjernice za rad u narednom razdoblju. Među smjernicama za rad u narednom razdoblju ističe se važnost odvojenih susreta za članove u različitom stupnju formacije te važnost zajedničkih akcija s Framom.

Sudionici kapitula su, iznoseći svoje dojmove, istaknuli bratsko zajedništvo koje je obilježilo i ovaj susret. Kapitul je bio prigoda za razmjenu iskustva te osobne susrete braće i sestara iz cijele Hercegovine.

Zbog pastoralnih obveza kapitulu nisu nazočili duhovni asistenti svih mjesnih bratstva, ali nazočnost i sudjelovanje fra Ljube i fra Ivana davala je onu potrebnu franjevačku širinu. Njihov dolazak i njihova jednostavna riječ unosila je mir i dobro. Posvijestili smo one Franjine riječi o važnosti svećenika, a fra Ljubo i fra Ivan su nam doista donosili Isusa u svakom pogledu.

Kapitul je završen slavljem svete mise u župnoj crkvi sv. Jakova.

Gojko Jelić, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska