Datum: 31. kolovoza 2018.

Podjeli s prijateljima

Održan III. europski kongres Frame i OFS-a u Litvi

U razdoblju od 20. do 26. kolovoza 2018. godine u Litvi, gradu Kaunasu održan je III. Europski kongres Frame i OFS-a pod geslom „Tko vjeruje u mene, kako kaže Pismo, iz njegova će srca poteći rijeke žive vode" (Ivan 7:38).

Framu BiH predstavljali su Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica, Ana-Marija Marijanović, nacionalna voditeljica formacije, Tina Tolić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene i Magdalena Musa, predsjednica Frame Hercegovina, zajedno s braćom i sestrama iz OFS-a BiH. Kongres je ukupno okupio 126 sudionika iz 23 europske zemlje.

Kongres je otvoren svetim misnim slavljem koje je predmolio nadbiskup Liongines Virbalas, nakon čega je uslijedilo predstavljanje nacija putem kratkih videa o svakoj zemlji i degustacijom nacionalnih jela.

Utorak je obilježio radni dio kongresa, odnosno predavanje o samom geslu susreta, te o snazi djelovanja Duha Svetoga u životu svake osobe. Sudionici kongresa su se taj dan bliže upoznali ne samo međusobno, nego i s radom pojedinačnih nacionalnih bratstava u radu po skupinama. Dan smo završili na najljepši mogući način, u molitvi i slaveći Gospodina pjesmom.

Trećeg dana kongresa započinje naše intenzivnije putovanje predivnom Litvom, te smo prvo posjetili Siluvu, mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije, a zatim i Brdo križeva koje uistinu svjedoči cijeloj Europi, ali i svijetu o snazi vjere litvanaca kako je to sam rekao i sv. Ivan Pavao II prilikom posjete Litvi 1993. godine. Navečer smo stigli u Kretingu, jedan od najstarijih litvanskih gradova koji se nalazi u neposrednoj blizini Baltičkog mora. U Kretingi smo boravili dva dana zahvaljujući obiteljima koje su nas toplo primile u svoje domove.

Četvrtak je bio izrazito poseban. Dan smo započeli jutarnjom molitvom zajedno sa sestrama klarisama, a zatim odlazimo služiti i vršiti djela ljubavi kroz društvenu angažiranost. Na taj način smo se upoznali s načinom društvenog rada franjevačke obitelji u Litvi, te susreli se s malenima i onima u potrebi. Popodne smo proveli na obali Baltičkog mora, čija jedinstvenost nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pred nama je zatim bila zabavna večer, odnosno franjevačka fiesta. Svaka država se tu predstavila nacionalnim pjesmama, plesovima i narodnim nošnjama, pa tako i Bosna i Hercegovina. Moram naglasiti da smo našim plesovima uspjeli podići cijeli kongres na noge.

Petkom smo se uputili ponovno prema Kaunasu uz posjetu malenom gradu Zemeiciu Kalvariji, gdje smo molili Put križa kroz dvadeset postaja. Dan smo završili plesom na trgu u Starom Gradu u Kaunasu, te klanjanjem pred Presvetim u bazilici.

Pretposljednji dan kongresa obilježilo je putovanje u Vilnius, glavni grad Litve. Sveto miso slavlje imali smo u Svetištu Božanskog milosrđa u kojem se čuva originalna slika milosrdnog Isusa, nakon čega smo posjetili znamenitosti Vilniusa. Subotu navečer smo kao braća i sestre kroz pjesmu, ples i neizostavnu dobru hranu zahvalili Bogu na tjednu iza nas u samostanu Pazaislis.

Budući da smo morali „hvatati“ avion nismo bili na zatvaranju kongresa u nedjelju na kojem je između ostalog proglašen idući domaćin kongresa. Tako će za tri godine europsku franjevačku obitelj ugostit braća i sestre iz Španjolske.

Bio je to izrazito radostan tjedan, prepun molitve, pjesme, plesa, bratskog upoznavanja i razgovora. Kao što geslo kaže, rijeke žive vode tekle su iz srca sudionika kongresa i ta voda je vjerujem osnažila svakoga za još autentičnije nasljedovanje našeg serafskog oca. Ono što je još važnije, napojivši se tom vodom vratili smo se našim domovima i sada ne smijemo zaboraviti da smo i sami izvor vode žive.

Fotografije na linku

Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica Frame BiH

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska