Datum: 23. ožujka 2014.

Podjeli s prijateljima

Održan izborni kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Izborni kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 21. do 23. ožujka 2014, u franjevačkoj kući molitve i susreta Domus spacis u Međugorju. Prema odredbama GK i Statuta OFS-a BiH na kapitulu su sudjelovali: članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava (čiji je broj ovisio o broju članova pojedinog mjesnog bratstva), područna predsjednica Frame te dvoje zastupnika područnog bratstva Frame. U radu kapitula sudjelovalo je ukupno 33 sudionika.
Nakon sudjelovanja u večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova i večere, kapitul je nastavljen pozdravom područne ministre Marije Brnadić, koja je predsjedala kapitulom i područnog duhovnog asistenta fra Ljube Kurtovića. Zatim su se predstavili svi članovi kapitula te su mjesni ministri iznijeli godišnje izvješće o životu svoga bratstva. Prvi dan kapitula završen je klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.
U subotu prijepodne članovi područnog vijeća iznijeli su svoja izvješća za proteklo trogodište te je uslijedila rasprava o izvješćima, odnosno o životu područnog bratstva. Ova rasprava dovela je i do određenih smjernica novom područnom vijeću.
Marija se zahvalila svim članovim vijeća za suradnju i odgovorno vršenje povjerenih im službi. Posebnu zahvalu uputila je područnom duhovnom asistentu fra Ljubi Kurtoviću i priješnjem područnom duhovnom asistentu fra Josipu Vlašiću.
Članovi kapitula su se, u ime cijelog područnoga bratstva OFS-a Hercegovine, zahvalili svim članovima vijeća a posebno ministri Mariji na svemu što je činila za bratstvo kroz ove tri godine, napomenuvši kako se osjetila njezina ljubav i nježnost u vršenju službe područne ministre.
Kako bi se što bolje pripremili za izborni dio kapitula, duhovni asistent mjesnog bratstva Mostar i donedavni područni duhovni asistent OFS-a fra Josip Vlašić podijelio je s članovima kapitula svoje razmišljanje o pojedinim službama u vijeću.
Zbog spriječenosti nacionalne ministre, izbornim dijelom kapitula predsjedao je brat Ivan Šekelja, član Nacionalnog vijeća. Ivan je na početku pozdravio sve prisutne te objasnio tijek izbora. Nakon uvodnih molitvi predviđenih Obrednikom OFS-a i navještaja Evanđelja, pristupilo se izborima. Na službe u područno vijeće izabrani su:

Ministra: Ankica Zelenika (OFS Mostar)
Doministra: Anela Martić (OFS Gorica)
Tajnica: Branka Barišić (OFS Posušje)
Rizničarka: Josipa Vukoja (OFS Kočerin)
Učiteljica formacije: Mila Čuljak (OFS Široki Brijeg)
Povjerenik za Framu: Vinko Glibić (OFS Mostar)

Nakon izbora novoizabrano područno vijeće OFS-a je imalo sastanak s predstavnicima Frame na kapitulu te fra Slavenom Brekalom, područnim duhovnim asistentom Frame koji je bio prisutan na izbornom dijelu kapitula.

U nedjelju jutro, pod predsjedanjem nove područne ministre, donesene su smjernice za rad novom vijeću te su izabrani delegati za Nacionalni izborni kapitul OFS-a koji će biti održan od 16. do 18. svibnja 2014. u Rami.

Kapitul je završen slavljem svete mise u kojoj su novi vijećnici uvedeni u službu.

Josipa Vukoja, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska