Datum: 8. svibnja 2017.

Podjeli s prijateljima

Održan Izborni kapitul OFS-a i skupština Frame BiH

U Bijelom Polju kod Mostara, od 5. do 7. svibnja 2017. održan je Izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) Bosne i Hercegovine. Na Kapitulu je sudjelovao 31 zavjetovani svjetovni franjevac zajedno s nacionalnim duhovnim asistentom fra Domagojem Šimićem.

Prvi dio Kapitula odnosio se na čitanje i usvajanje izvješća o radu Područnih bratstava za prethodnu godinu, te trogodišnjih izvješća nacionalne ministre, učiteljice formacije, međunarodne vijećnice te rizničarke.

U drugom dijelu Kapitula održano je slavlje izbora. U ime generalnog ministra OFS-a b. Tibora Kausera, izborima je predsjedala s. Ana Fruk, članica Međunarodnog predsjedništva OFS-a, dok je u ime Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a bratstvo pohodio fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj.

Nakon zaziva Duha Svetoga, izborima koji su održani u skladu s dokumentima OFS-a, za nacionalnu ministru ponovno je izabrana s. Matea Galić (OFS Široki Brijeg) na drugi mandat. Ostali izabrani članovi nacionalnog vijeća su:
– doministar b. Ivan Šekelja (OFS Rama – Šćit)
– tajnica s. Mirjana Ćavar (OFS Široki Brijeg)
– učiteljica formacije s. Mila Čuljak (OFS Široki Brijeg)
– rizničar b. Anto Stanić (OFS Kreševo)
– povjerenica za Framu s. Željka Ergelašev (OFS Bistrik, Sarajevo)
– međunarodna vijećnica s. Božica Ivanković (OFS Kočerin)

Uvod u službu i blagoslov novog vijeća održani su pod sv. Misom koju je predslavio fra Antonio Šakota, nacionalni duhovni asistent Frame, u suslavlju s fra Domagojem Šimićem te fra Zvonimirom Brusačem.

Posljednjeg dana Kapitula donesene su smjernice za rad u narednom periodu te je predstavljen financijski proračun za naredne tri godine. Između ostalog, u narednom periodu formirat će se nacionalno povjerenstvo za pitanja i proces izmjene Statuta, povjerenstvo za formaciju nastavit će s organizacijom nacionalnog seminara za učitelje formacije, domislit će se sadržaj nacionalnog hodočašća Kraljici Katarini u Kraljevoj Sutjesci te će se organizacijom zajedničkog sastanka Nacionalnih vijeća OFS-a i Frame tražiti načini promicanja zajedništva i susreta između OFS-a i Frame.

Zaključeno je da bi se u skladu s mogućnostima mjesto održavanja Kapitula trebalo mijenjati kako bi se upoznala kultura i baština različitih mjesta u BiH. Također je istaknuto kako područni delegati koji su izabrani na period od tri godine za sudjelovanje na Kapitulima ne mogu biti mijenjani, jer se radi o službi koja je kao takva utvrđena Statutom.

U isto vrijeme u Bijelom Polju održana je i Nacionalna izborna skupština Frame BiH. Izabrano je novo vijeće koje će Framu voditi kroz naredne dvije godine. Za predsjednicu je izabrana Doris Trogrlić, potpredsjednicu Ana Galić, tajnicu Klaudija Vujica, blagajnicu Marija Brbor, voditeljicu formacije Ana-Marija Marjanović, te međunarodnog delegata Nikolina Konta.

Slavlje nacionalnih kapitula i skupštine završeno je zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio fra Zvonimir Brusač.

Ivana Vidović, OFS Bistrik – Sarajevo

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska