Datum: 7. lipnja 2023.

Podjeli s prijateljima

Održan Nacionalni kapitul OFS-a i Nacionalna izborna skupština Frame u BiH

Od 2. do 4. lipnja 2023. godine u Kući mira u Rami paralelno su održani Nacionalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Frame u BiH.

Kapitul i Skupština okupili su članove nacionalnih i područnih vijeća OFS-a kao i područne delegate. Također, nazočni su bili i nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota, nacionalni duhovni asistent Frame BiH, a istodobno i područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, fra Antonio Baketarić te područni duhovni asistent Frame Hercegovina, fra Jozo Hrkać. Ovo je bila i prilika da se zajedno časti Ikona Kraljice franjevačke obitelji, koja trenutno hodočasti bratstvima u Bosni i Hercegovini.

Rad kapitula OFS-a

Na redovnom godišnjem nacionalnom kapitulu OFS-a svoja izvješća o radu podnijeli su područni ministri OFS-a: za Bosnu Srebrenu Marijan Begić i za Hercegovinu Marijana Barbarić, kao i nacionalna ministra Ivana Vidović, međunarodna vijećnica Božica Lončar, dok je svoj osvrt dao fra Miro Relota nacionalni duhovni asistent. OFS u BiH trenutno okuplja 49 bratstava, dok su dva bratstva u osnutku. Pojedina bratstva potrebno je ponovno oživjeti, dok je u planu i pokretanje bratstava tamo gdje ih do sada nije bilo. Vrlo pozitivno i korisno je ocjenjen rad Nacionalnog povjerenstva za formaciju koje priprema materijale za mjesečne susrete bratstava, što će biti nastavljeno i u narednoj godini. Razgovarano je i o sređivanju matica, nacionalnom hodočašću u Kraljevu Sutjesku te o radu povjerenstva za Framu. Dobro je istaknuti da su, od nazočnih 25 sudionika kapitula, njih 11 prije zavjetovanja u OFS-u bili članovi Frame. Kapitul je zaključio kako u narednoj godini treba nastaviti raditi na prošlogodišnjim izglasanim smjernicama te osmisliti načine obilježavanja pet franjevačkih obljetnica.

Rad skupštine Frame

Izvještaje o radu područnih bratstava Frame podnijele su Leona Barešić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene te Matea Ostojić, područna predsjednica Frame Hercegovina. Na rad Frame u BiH osvrnuli su se duhovni asistenti fra Antonio Baketarić i fra Jozo hrkać, a poslije njih je nacionalna predsjednica Anđela Marić podnijela svoj izvještaj. Kako je ovo bila izborna skupština, izborima je predsjedala nacionalna ministra OFS-a, Ivana Vidović, zajedno s nacionalnim duhovnim asistentom fra Mirom Relotom te je izabrano novo Nacionalno vijeće Frame BiH za naredne dvije godine. Čine ga: predsjednica Petra Bračić (Frama Ružići), potpredsjednik Marko Garić (Frama Vitez), voditelj formacije Ivan Džankić (Frama Gračac), tajnica Ana Maria Prusina (Frama Čitluk), blagajnica Matea Tomić (Frama Humac), međunarodni delegat: Josipa Bošnjak (Frama Sarajevo). Ovom prilikom i službu nacionalnog duhovnog asistenta preuzeo je fra Jozo Hrkać.

Zajednički organizirani i održani Kapitul i Skupština bili su prilika i za povezivanje OFS-a i Frame, nove ideje, radosno zajedništvo i svjedočanstvo života po primjeru sv. Franje.

OFS/Frama u BiH

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska