Datum: 26. veljače 2017.

Podjeli s prijateljima

Održan Nacionalni seminar trajne formacije OFS-a

U prostorijama konvikta Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 24. 2. do 26. 2. 2017. održan je Nacionalni seminar trajne formacije Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a). Pod geslom „Eve me, mene pošalji“ (Iz 6, 8b), na seminaru je sudjelovalo oko četrdeset trećoredaca iz Bosne i Hercegovine, uglavnom učitelja formacije u mjesnim bratstvima. Uz nacionalnu ministru, s. Mateu Galić, na početku seminara okupljene je pozdravio i fra Domagoj Šimić, nacionlani duhovni asistent OFS-a.

Tema seminara bila je upravo formacija i njezini različiti stadiji te služba učitelja formacije u bratstvima. Formaciju u vrijeme inicijacije u OFS predstavila je s. Ljerka Mikić, područna učiteljica formacije bosanskog bratstva OFS-a. S. Ljerka naglasila je kako su učenje, svjedočenje i molitva tri temeljnja pojma formacije. O formaciji kandidata u novicijatu, periodu od primanja do prvih zavjeta, govorila je s. Mila Čuljak, područna učiteljica formacije hercegovačkog bratstva. Uz konkretne primjere iz života bratstava, s. Mila je istaknula kako je Pravilo OFS-a prvenstveno tu kako bi nam pokazalo kako se trebamo odnositi prema sebi, prema Bogu i prema svemu stvorenomu. Kandidate u pripremi za prve zavjete treba upoznati s Pravilom i ostalim dokumentima OFS-a. Treću temu, trajnu formaciju predstavila je s. Nives Kanevčev, nacionalna povjerenica za formaciju. Govoreći o trajnoj formaciji, s. Nives je govorila i o odlikama koje učitelj formacije treba imati kako bi vjerno mogao svjedočiti svoj poziv u bratstvu te voditi zajedno s Vijećem i druge članove kroz trajnu formaciju. Cilj trajne formacije je svakodevno iznova otkrivati i pordubljivati svoj poziv i u skladu s njim djelovati.

Seminar je završen slavljem sv. Mise u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure koju je predslavio fra Gabrijel Tomić. Zajedništvo i iskustvo seminara sudionici će prenijeti u svoja mjesna bratstva.

Ivana Vidović, OFS Bistrik – Sarajevo

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska