Datum: 1. prosinca 2014.

Podjeli s prijateljima

Održan nacionalni seminar trajne formacije u OFS-u

Od 28. do 30. studenog 2014., u Međugorju u Domus Pacis, u organizaciji hercegovačkog područnog vijeća, održan je Nacionalni seminar trajne formacije u OFS-u. Geslo seminara bilo je Nosite bremena jedni drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov (Gal 6, 2).

Na seminaru su sudjelovali članovi nacionalnog i područnih vijeća OFS-a te predstavnici mjesnih bratstava, ukupno 43 svjetovna franjevca iz cijele BiH. Uz nacionalnog duhovnog asistenta fra Ljubu Kurtovića, s nama je bio i fra Perica Martinović, duhovni asistent mjesnog bratstva Tolisa. Predavači su bili fra Ivan Dugandžić, hercegovački franjevac koji je trenutno na župi u Međugorju, Ana Fruk, svjetovna franjevka iz bratstva Zagreb – Kaptol i član međunarodnog vijeća OFS-a te Danijela Rebac iz bratstva Zagreb – Dubrava, koja je i nacionalna povjerenica za formaciju OFS-a u Hrvatskoj.

Prvu večer seminara, nakon svete mise i večere, sudionicima seminara se s par riječi obratila ministra hercegovačkog područnog bratstva, Ankica Zelenika a zatim je fra Ivan Dugandžić s nama podijelio svoje razmišljanje na temu Evanđelje i sveti Franjo.

Subotu smo započeli molitvom i doručkom a zatim je uslijedilo drugo predavanje, Odgovornost u služenju, koje je održala Ana Fruk. Ana je na jednostavan i razumljiv način posvijestila kako s obzirom na pripadnost bratstvu moramo razvijati i osjećaj odgovornosti za život bratstva kojem pripadamo. Nisu samo vijećnici odgovorni za djelovanje bratstva nego svi članovi toga bratstva. Posebno je naglasila osjećaj služenja te navela nekoliko točaka kako bi trebalo služiti bratstvu. Nastavak na Anino predavanje bio je rad u grupama, gdje smo imali zadatak razgovarati o služenju i odgovornosti konkretno u svome životu i životu mjesnog bratstva kojemu pripadamo. Također smo trebali od izrezanih komadića različitih oblika složiti kvadrat, uz to da su članovi grupe dobili i odrđene uloge po kojima se trebaju ponašati. Zadatak je bio jako zanimljiv, ali ne baš lagan i svi smo jedva čekali da nam Ana objasni koji je smisao zadatka. Nakon izvješća o radu po grupama, Ana se osvrnula na naš zadatak te istaknula kako kvadrat predstavlja naše bratstvo te kako svi u bratstvu imamo različite uloge po kojima se ponašamo. Većina nas je, nakon samo par neuspjelih pokušaja sastavljanja kvadrata, zaključila kako je određeni dio vjerojatno višak i gurnula ga u stranu a na kraju se pokazalo da nam je i taj dio potreban kako bi složili sliku. Tako vjerojatno činimo i s ljudima, s članovima bratstva.

Nakon popodnevne pauze, program je nastavljen predavanjem Danijele Rebac koja je govorila na temu Uloga odgovornih za formaciju na mjesnoj razini. Danijela nam je istaknula koje kvalitete bi trebao imati učitelj formacije, kako bi trebao obavljati svoju službu, podsjetila nas na članke Generalnih konstitucija koje govore o ovoj temi te je navodila konkretne primjere iz života pojedinih bratstava koji nam svima mogu pomoći i s kojima ćemo se i mi vjerojatno s vremenom susretati. I nakon Danijelina predavanja razgovor o ovoj temi smo nastavili u radu po grupama gdje smo izmjenjivali iskustva o načinu formacije i održavanju susreta u pojedinim mjesnim bratstvima.

Nedjelja jutro bila je predviđena za razgovor s predavačima, njihove zaključne riječi kao i iznošenje dojmova sa seminara. Seminar je završen svetom misom u kapelici, koju je predslavio fra Perica Martinović. Fra Perica je u propovijedi govorio o Došašću ali se osvrnuo i na važnost i ljepotu onoga što smo čuli i doživjeli tijekom ovog seminara.

Josipa Vukoja, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska