Održan Nacionalni seminar za učitelje formacije u Fanjevačkom svjetovnom redu u BiH
Datum: 16. veljače 2022.

Podjeli s prijateljima

Održan Nacionalni seminar za učitelje formacije u Franjevačkom svjetovnom redu u BiH

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se u Visokom od 11. do 13. veljače 2022. na Nacionalnom seminaru za učitelje formacije, kako bi kroz zajedničku molitvu, predavanja, razmjenu iskustava i druženje produbili svoj poziv i poslanje te stekli nova znanja i vještine za obnašanje odgovorne službe učitelja formacije u bratstvu. Seminar je organiziralo Nacionalno vijeće OFS-a BiH, a uz mjesne učitelje formacije sudjelovali su i članovi Nacionalnog vijeća. I ovaj susret svjetovnih franjevaca, kao i uvijek, započeo je molitvom krunice i slavljem svete mise, koju je predslavio nacionalni duhovni asistent fra Davor Petrović, uz koncelebraciju fra Pere Vrepca.

Fra Pero je nakon svete mise ispričao kako mu je, kada je vidio sudionike seminara, kroz glavu prošla misao „Pa oni su tako mladi“ i bio je iznimno radostan jer je uvidio kako je Franjevački svjetovni red u BiH uistinu pomlađen. Činjenica koja to potkrepljuje je i ta da je od 30ak sudionika seminara, njih 10 nekada prije bilo u Frami.

Kako bi pomogli učiteljima formacije i odgovornima u bratstvu obnašati njihovu službu, predavanja na seminaru bila su koncipirana tako da se vratimo na izvore, na početak. Predavači Ivana Vidović, fra Pero Vrebac, Marija Krešić i Mirela Barbarić govorili su o svrsi i poslanju OFS-a, o služenju i animiranju bratstva te o važnosti kvalitetne formacije i službe učitelja formacije.

Sudionici su također kroz radionice i razgovor u grupama, razmijenili svoja iskustva i zajednički donosili zaključke i prijedloge na temelju poslušanih predavanja.

Organizatori su uz molitvu i ovaj radni dio programa za sudionike pripremili i zabavni dio programa, u kojemu su sudionici pokazali svoje znanje, sposobnost i kreativnost kroz različite igre kroz što su sudionici pokazali što znači franjevačka radost i veselje.

U nedjelju je uz svetu misu, program sadržavao i jedno životno svjedočanstvo i iskustvo. Sudionicima je o svome životnom putu i o tome kako ona obnaša službu učiteljice formacije posvjedočila Suzana Hrkać iz bratstva Široki Brijeg.

Seminar se završio slavljem svete mise i svečanim ručkom, a sudionici su uz pozdrave izrazili i želju  da se uskoro ponovno susretnu. A prilike za susret članova Franjevačkog svjetovnog reda iz cijele BiH će zasigurno biti i u narednom periodu u organizaciji Nacionalnog vijeća OFS-a BiH.

Josipa Vukoja, nacionalna povjerenica za Framu

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska