Datum: 23. lipnja 2021.

Podjeli s prijateljima

Održan seminar za predstavnike Frame u vijeću OFS-a i povjerenike za Framu

Nakon što je izglasana smjernica nacionalnog vijeća o potrebi ojačavanja povezanosti OFS-a i Frame, 19. lipnja 2021. održan je jednodnevni seminar u Međugorju. Na seminaru su sudjelovali framaši i trećari iz 15 mjesnih bratstava Frame Hercegovine.

Program je započeo u 9 sati, pozdravom područnog povjerenika za Framu, Kristijana Primorca, i područne predstavnice Frame u vijeću OFS-a, Marije Rezić. Nakon zajedničke molitve časoslova, uslijedilo je upoznavanje sudionika seminara kroz igru Pogodi tko?.

Fra Nikola Jurišić je zatim održao predavanje na temu: OFS i Frama – poziv na služenje. Kroz predavanje smo slušali o primjeru služenja Isusa, kojeg su nasljedovali i sv. Franjo i majka Terezija. Čuli smo dio čitanja iz Novog Zavjeta, kao i dio franjevačke pisane baštine, koju je sv. Franjo ostavio u Opomenama ili su drugi pisali o načinu života svetog Franje. ”Služenje u isto vrijeme predstavlja i umiranje i rađanje, i život i smrt. Služenje znači umrijeti sebi, svojoj sebičnosti, a roditi se na služenje i pomaganje drugomu… Služiti možemo kroz materijalna dobra, naše talente i vrijeme.” Služenje uistinu mora biti prožeto Ljubavlju. Služenje je bitna zajednička karakteristika Frame i OFS-a te nas ujedinjuje u ustrajnosti na životnom putu.

Nakon ručka, Antonia Primorac je podijelila svoje svjedočanstvo životnoga poziva. U svjedočanstvu je podijelila svoja iskustva od najranijih dana, svoja lutanja, traženja (i nalaženja), svoj put kroz Framu i OFS. Ovaj dio seminara izazvao je cijeli spektar emocija kod sudionika i sve nas je potaknuo da umnožimo vjeru, učvrstimo nadu i usavršimo ljubav. Prožela nas je vjera u Gospodinovu neizmjernu mudrost, nada u milost koja nam dolazi po providnosti i ljubav koju trebamo davati i poticati u našim bližnjima.

Nakon svjedočanstva, uslijedio je rad po grupama gdje su predstavnici Frame u vijeću OFS-a i bratski animatori u Frami dijelili svoja iskustva u mjesnim bratstvima te probleme na koje nailaze, izrazili su želju za boljom povezanošću i smišljali ideje za bolju suradnju. Na plenumu su svi sudionici podijelili sve ideje, prijedloge, želje za budućnost svojih mjesnih bratstava te se nadamo da će ovaj seminar uroditi plodom.

Seminar smo završili molitvenim programom koji je uključivao ispovijed, molitvu krunice, svetu misu i klanjanje.

Frama Hercegovina

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska