Datum: 16. studenoga 2015.

Podjeli s prijateljima

Održana duhovna obnova za članove bratstva OFS-a Mostar

Oko četrdeset članova mostarskoga bratstva OFS-a sudjelovalo je na molitvenom seminaru koji je održan od 13. do 15. studenoga 2015. u Međugorju, u dvorcu kod Nancy i Patricka Latta, koji služi kao mjesto za duhovne obnove. Seminar je organizirao duhovni asistent bratstva fra Josip Vlašić uoči obreda zavjetovanja i primanja koji će se uskoro održati u našemu bratstvu. Osim onih koji se za to pripremaju, na seminaru su sudjelovali i već zavjetovani članovi bratstva, pa i pokoji član njihovih obitelji.

Duhovnu obnovu započeli smo sudjelovanjem u molitvi krunice, sv. Misi i čašćenju križa u međugorskoj župnoj crkvi. Nekoliko članova bratstva je, zajedno sa duhovnim asistentom, došlo pješice u Međugorje. Nakon molitvenog programa u crkvi zaputili smo se prema dvorcu, gdje nas je srdačno dočekala Nancy i volonteri. Nakon tople i srdačne dobrodošlice i posnog objeda, okupili smo se u kapelici gdje smo molili Večernju iz Časoslova i time prvi dan molitvenoga seminara priveli kraju.

Drugi dan seminara započeli smo u ranim jutarnjim satima molitvom Časoslova i Franjevačke krunice u kapelici. Nešto kasnije, nakon doručka, fra Antonio Šakota nam je održao predavanje pod nazivom „Vrtlog grijeha“. Na primjeru Davidovog grijeha s Bat-Šebom (2 Sam 11-12), govorio je o uzrocima i posljedicama grijeha, te o mogućnosti novog početka nakon kajanja i obraćenja.

Nakon predavanja, Nancy i njezin suprug Patrick podijelili su s nama svoje životno svjedočanstvo obraćenja i novoga početka u Međugorju. Obogaćeni predavanjem i svjedočanstvom, sudionici seminara su u samoći, šutnji i šetnji prekrasnim ambijentom okolice dvorca molili i promišljali o onome što su čuli. Potom je uslijedio ručak, a molitveni program nastavili smo pobožnošću križnoga puta pape Franje uz Križevac i molitvom krunice Božanskomu Milosrđu na vrhu brda. Kasnije smo se uputili na večernji molitveni program u župnoj crkvi, koji je završen klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Treći i posljednji dan seminara također smo započeli molitvom Časoslova i Franjevačke krunice u kapelici, a nakon doručka uslijedilo je fra Josipovo razmatranje o oslobođenju od grijeha, odnosno o milosrđu Božjemu i milosrđu našemu. Potom smo imali lectio divina uz biblijski tekst o izgubljenom i nađenom sinu nastojeći osluhnuti što nam Gospodin osobno govori kroz svoju riječ. Nakon sv. Mise u župnoj crkvi i ručka, zaputili smo se svojim domovima obogaćeni molitvom, zajedništvom i srdačnim primjerom služenja naših domaćina i volontera u dvorcu koji su nam bili živi primjer kršćanskog, radosnog služenja.

Ana Marić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska