Datum: 26. veljače 2012.

Podjeli s prijateljima

Održana korizmena duhovna obnova područnog bratstva

U organizaciji vijeća Hercegovačkog područnog bratstva FSR-a, 25. veljače 2012. održana je jednodnevna duhovna obnova u Međugorju, a Bog nas je blagoslovio i lijepim vremenom. Naša treća po redu područna duhovna obnova ujedno je bila i korizmena duhovna obnova. Uistinu je lijepo kada se čovjek na početku ovog korizmenog vremena može, zajedno sa svojom braćom i sestrama, približiti Isusu i zajedno dublje razmišljati o svome franjevačkom pozivu.

Okupilo nas se preko 350 članova iz bratstava Hercegovine. Zastupljeni su bili: Tomislavgrad, Posušje, Drinovci, Gorica, Humac, Čerin, Čitluk, Mostar, Kočerin, Široki Brijeg i, naravno, Međugorje. Prvi dio programa bio je u dvorani bl. Ivana Pavla II. Svima nam se nakon zajedničke molitve Devetoga časa obratila naša područna ministra Marija Brekalo. Zahvalila se svim članovima Franjevačkog svjetovnog reda na dolasku kao i duhovnim asistentima koji su bili u mogućnosti doći, a prisutni su bili fra Miro Šego, fra Jure Brkić, fra Marko Dragićević, fra Dario Dodig, fra Josip Vlašić i naš domaćin za taj dan fra Danko Perutina. Kasnije nam se pridružio i fra Željko Grubišić. Svim članovima Međugorskog bratstva i fra Danki, njihovom asistentu, je ipak išla posebna zahvala za spremnost i otvorenost da nas prime i učine da se osjećamo „svoji na svome“. Prije predviđenog predavanja još nam se obratio i domaćin fra Danko s prigodnim riječima dobrodošlice. Naš područni duhovni asistent, fra Josip Vlašić, je u 15.30 započeo sa svojim predavanjem na temu „Kao bratstvo i s bratstvom kroz vrata vjere“. Naglasio nam je važnost života u bratstvu. Istaknuo je da svjetovni franjevac ne bi smio biti „svijet za sebe“. On mora živjeti s bratstvom i u bratstvu jer je to dar od Boga, nešto bez čega kao franjevci ne možemo postojat.
Nakon ovog dijela programa u 17 sati smo se uključili u redovni molitveni program crkve svetog Jakova. Slijedila je krunica koje smo također bili dio, tako što je po jedan predstavnik iz svakog bratstva predmolio po jedan desetak. Svetu misu je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincija fra Ivan Sesar. Potaknuo nas je na razmišljanje pozivajući nas da živimo svoj poziv svakodnevno. „Dragi svjetovni franjevci ono čega nam ne smije ponestati je raspoloživost srca za riječ Božju, da ona živi i raste u svakome od nas svakoga dana, jer sad je vrijeme da živimo ono što smo zavjetovali“ – kazao je fra Ivan. Za ovu korizmu nam je rekao da molimo Gospodina da hodi s nama i tako nam pomogne da ostanemo na pravom putu, na Njegovom putu, a to je put ljubavi i sebedarja. Na koncu mise pozdravio nas je i međugorski župnik fra Petar Vlašić, koji nije skrivao koliko je radostan što smo taj dan boravili u Međugorju.

Nakon molitvenog dijela dana, uslijedila je i okrepa koju su nam pripremili naša braća i sestre iz Međugorja. Tu se naša područna ministra Marija zahvalila provincijalu fra Ivanu na odazivu na poziv da bude s nama, na što je on odgovorio poticajnim riječima rekavši kako Franjevačka obitelj i Crkva trebaju svjetovne franjevce te da je bitno da živimo zajedništvo, jer naše opredjeljenje i te kako ima smisla. Izrazio je iskrenu radost zbog zajedništva s nama.

Program duhovne obnove završen je klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu kao zahvala za protekli dan, za naše zajedništvo, ali i za naš poziv koji svakodnevno trebamo jačati živeći ga u našoj obitelji, na radnom mjestu i u svakodnevnim susretima s ljudima kojima je možda potreban samo naš osmjeh, ali taj osmjeh smo im mi pozvani udijeliti.

Marijana Bošnjak, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska