Datum: 14. veljače 2016.

Podjeli s prijateljima

Održana korizmena duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini

Već godinama, prve subote u korizmi članovi mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini, okupljaju se na duhovnu obnovu, kako bi u zajedništvu i molitvi zakoračili u milosno vrijeme korizme. Tako je bilo i u subotu, 13. veljače 2016. Oko 400 svjetovnih franjevaca – trećara okupilo se na Humcu, čije je bratstvo bilo domaćin ove duhovne obnove.

Susret je započet pjesmom te pozdravom gvardijana samostana na Humcu, a nakon njega prisutnima se obratila područna ministra Ankica Zelenika. Ministra Ankica uputila je pozdrave domaćinima s Humca te im se zahvalila što su prihvatili poziv da budu domaćini i dočekaju braću i sestre iz cijele Hercegovine. Pozdrave je uputila područnom duhovnom asistentu fra Ljubi Kurtoviću, duhovnim asistentima mjesnih bratstava koji su se u velikom broju odazvali i došli sa svojim bratstvima i predstavnicima područnog vijeća Frame, te pozvala da u molitve uključimo sve bolesne članove OFS-a. Poseban pozdrav uputila je provincijalu fra Miljenku Šteki, te mu zahvalila što je pronašao vremena i odvojio cijelo poslijepodne kako bi ga proveo sa svjetovnim franjevcima. Prije početka predavanja fra Ljubo je pozdravio sve prisutne te predvodio molitvu za početak duhovne obnove.

Provincijal je na samom početku izlaganja rekao kako je radostan zbog ovog susreta i da je s ljubavlju prihvatio poziv. Tema njegovog izlaganja bila je „Život u OFS-u pred izazovom duhovnosti“. Govorio je jednostavno i konkretno, najprije o kršćanskoj duhovnosti a zatim i o specifičnosti franjevačke duhovnosti. Na kraju izlaganja iznio je nekoliko konkretnih savjeta za življenje i svjedočenje franjevačkog načina života i franjevačke duhovnosti.

U 17.30 članovi bratstva Humac predmolili su krunicu te je bila prigoda za svetu ispovijed a u 18.00 je započela sveta misa, koju je predslavio provincijal fra Miljenko a u koncelebraciji su bili područni duhovni asistent OFS-a fra Ljubo te duhovni asistenti mjesnih bratstava. Pjevanje su animirali članovi Frame Humac.

Na kraju mise prisutne je pozdravila ministra mjesnog bratstva Humac Milenka Knezović te je pozvala na tjelesnu okrjepu iza klanjanje. Molitveni dio programa završen je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a zatim se bratsko druženje nastavilo u prostorijama samostana.

Uz zahvalu dragome Bogu na ovoj milosti što se braća i sestre iz svih bratstava mogu okupiti na molitvu i druženje, hvala i domaćinima s Humca na gostoprimstvu te provincijalu fra Miljenku na upućenim riječima, koje su bile uistinu poticajne i o kojima ćemo promišljati još dosta vremena.

Tekst: Josipa Vukoja, OFS Kočerin
Fotografije: Toni Iličić, OFS Gorica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska