Datum: 22. veljače 2015.

Podjeli s prijateljima

Održana korizmena područna duhovna obnova OFS-a

Područno vijeće OFS-a Hercegovine, u suradnji s mjesnim bratstvima, kojih je Bogu hvala svake godine sve više, već petu godinu dva puta godišnje organizira područne duhovne obnove, na kojima sudjeluje preko 300 svjetovnih franjevaca – trećara. Jedna se održava o svetkovini sv. Ljudevita, suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, a druga prve subote u Korizmi.

Tako se i u subotu 21. veljače 2015., u Međugorju, okupilo oko 300 članova iz 14 bratstava, koliko ih trenutno djeluje u Hercegovini. Od toga je 10 bratstava kanonski oblikovano a 4 su u osnivanju.

Na samom početku prisutne je pozdravio fra Ivan Landeka mlađi, duhovni asistent bratstva Međugorje a zatim i područna ministra Ankica Zelenika. Ankica je uputila riječi zahvale domaćinima, bratstvu Međugorje, a posebno fra Ivanu i ministru Juri te župniku fra Marinku Šakoti. Oni su srdačno prihvatili poziv područnog vijeća da budu domaćini ove duhovne obnove i s njima je uistinu bilo jednostavno i ugodno surađivati u pripremi.

Ankica je pozdravila i bivšu područnu ministru Mariju Brnadić te članicu našeg područnog bratstva Andreu Odak, koja je nedavno izabrana u Međunarodno vijeće OFS-a, kao međunarodni koordinator Frame.

Nakon područne ministre riječi pozdrava uputili su međugorski župnik fra Marinko Šakota, područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović te ministar OFS-a Međugorje Jure Čilić.

Svojim lijepim pjevanjem ovu duhovnu obnovu obogatili su međugorski framaši. Velika im hvala na tome.

Predavanje na temu „Korizma – vrijeme odricanja i odabira“ održao je fra Danko Perutina, duhovni asistent OFS-a Čitluk. Uz poticajne riječi o bratstvu i bratskom zajedništvu te kroz meditativne molitve i govor o postu i odricanju, fra Danko nas je uveo u dublje promišljanje o Korizmi te o smislu odricanja i činjenju pokore, naglasivši „Ako te pokora ne mijenja, mijenjaj pokoru“.

Nakon prvog dijela programa, koji se održao u dvorani sv. Ivana Pavla II., duhovna obnova nastavljena je u crkvi sv. Jakova, molitvom krunice, pristupanjem sakramentu ispovijedi te svetom misom, koju je predslavio fra Danko Perutina. Krunicu su predmolili ministri mjesnih bratstava a misna čitanja čitali su članovi OFS-a Međugorje.

Domaćini su pripremili i bogatu zakusku, kako bi uz duh okrijepili i tijelo, „brata magarca“, pa se uz okrijepu nastavilo bratsko zajedništvo i druženje.

Radost i vedri franjevački duh koji se među okupljenima osjećao pri samom dolasku nastavio se kroz cijelu duhovnu obnovu. Ove duhovne obnove prilika su i za susret braće i sestara iz cijele Hercegovine i produbljivanje bratskih i prijateljskih odnosa. Vjerujem da već sada svi željno iščekujemo naše ponovno okupljanje u kolovozu.

Neka nam ova duhovna obnova po zagovoru sv. Franje i Kraljice mira, pomogne da na pravi način iskoristimo ovo milosno vrijeme korizme te duhovno pročišćeni dočekamo svetkovinu uskrsnuća našega Gospodina.

Tekst: Josipa Vukoja, OFS Kočerin

Fotografije: Toni Iličić, Frama i OFS

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska